ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична лития в Бачковския манастир

29 април 2019 10:03, Бачковска света обител
Празнична лития в Бачковския манастир

Празничното шествие с чудотворната Бачковска икона на Пресвета Богородица и тази година потегли тържествено от манастира на Втория ден на Великден. Празникът е учреден в памет на чудотворното намиране на иконата в местността Клувията в началото на ХVІІв.

Величкият епископ Сионий, игумен на манастира, със св.евангелие в ръка и в богослужебно облекло и придружен от манастирските братя, води колоната на вярващия народ, дошъл да изрази дълбокото си преклонение пред Майката Божия и да измоли нейната молитвена закрила и застъпничество.

По целия път светата икона ще бъде носена на рамо от посветените и́ вярващи, като някои от тях правят това в изпълнение на обет даден на св.Богородица вече години наред, завръщайки се от различни страни в Западна Европа, където са се установили, но не са забравили род и вяра.

Църковен хор оглася шествието, а с пристигането на Клувията, в намиращата се там църква „Св.Архангели”(името е избрано, защото се вярва, че светите архангели са пазили иконата и са помогнали за нейното откриване), ще се отслужи света литургия.

На вярващите ще бъде раздаден курбан за здраве, а в късния следобед светата икона ще се завърне в дома си – съборния храм на Бачковския манастир, за да продължи да посреща и помага на всички вярващи и нуждаещи се по думите на самата св.Богородица, предадени на един от монасите след намирането и́.

Текст и снимки: С.Пепелишев

 

 

Снимки

В очакване на изнасянето на чудотворната иконаВеличкият епископ Сионий запознава журналистите с историята напразника и иконатаИзнасяне на светинята от олтара на съборната църкваВ ръцете на вярващитеПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастирПразнична лития в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »