ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Светли петък бе осветен новообновеният Горноврабченски манастир „Възнесение Господне“

03 май 2019 20:59, Софийска митрополия
На Светли петък бе осветен новообновеният Горноврабченски манастир „Възнесение Господне“

На 3 май, когато Църквата отбелязва празника „Живоприемни източник“, тържествено бе извършено освещението на Горноврабченския манастир „Възнесение Господне“, намиращ се в пределите на община Земен.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, освещаването бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На празника присъстваха много официални лица, както и десетки православни християни, дошли да станат свидетели на „възкресяването“ на светата обител.

Епископ Поликарп бе посрещнат пред манастира, по стародавна традиция, от жени в народна носия, с хляб, сол и мед, както и от кмета на община Земен г-н Димитър Сотиров.

Официални лица на празника бяха г-жа Ирена Соколова, областен управител на Област Перник, г-жа Вяра Церовска, кмет на Община Перник, г-н Красимир Велчев, народен представител и председател на Комисията по „Вероизповеданията и правата на човека“ при Българския парламент, депутати, кметове и дарители.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи със светлото Христово Възкресение и с освещаването на светата обител от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела светли и благодатни бъднини на светата обител.

Епископ Поликарп представи и монахиня Рахила, която ще живее и обгрижва новоосветения и възроден манастир.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmDcjpVS

Снимки: свещеник Костадин Тренев

 

 

« предишна новинаследваща новина »