ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гьоргьовден в Бачковския манастир

07 май 2019 11:13, Бачковска света обител
Св.Георги убива змея, стенопис от манастира, ХIXв.

На шести май, светата православна църква чества паметта на един от най-ревностните следовници Христови, положил кръв и плът на олтара на мъченичеството за победата на кръста и спасителната вяра в Сина Божий. С подвига на своето мъченичество св. Георги се превръща в една от най-ярките звезди на християнския небосклон, която и до ден днешен е пътеводителна за всеки православен християнин в борбата му с лукавството на мира сего и в изкачването на лествицата към обещаното ни царство божие. Затова и името му е едно от най-често избираните при свето кръщение!

В настоящата година Бачковската света обител има особена радост в отдаването на почитта си към великомъченика!

С благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и по покана на Преосвещения епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршия, посети светата обител и взе богослужебно участие в светата литургия. Литургията бе отслужена на църковнославянски, арабски и гръцки езици в съслужение от трима преосвещени владици – Сафитския епископ Димитрий, Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската обител и Месемврийски епископ Яков, пребиваващ в манастира и с богослужебното участие на манастирското братство и молитвената съпричастност на вярващия народ .

След богослужението епископ Димитрий произнесе слово, с което призова богомолния народ да споменава своите братя и сестри в Сирия, които имат нужда от молитвена подкрепа и от помощта и застъпничеството на светия великомъченик Георги, оставил ни толкова свидетелства за чудодейната си сила в защита на християните.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Васил Апостолов

 

 

Снимки

Велички епископ Сионий, Сафитски епископ Димитрий и Месемврийски епископ ЯковГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастирГьоргьовден в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »