ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на Гергьовден

07 май 2019 15:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Света Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на Гергьовден

С Архиерейска света Литургия започна празничния ден - 6 май, когато честваме паметта на свети великомъченик Георги Победоносец и на свети праведен Иов Многострадални. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма, протойереите Георги Великов и Ивалин Славов, свещеник Марин Тодоров и митрополитскиия дякон Любомир Георгиев възглави светата Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично".

На празника бяха прочетени откъси от Деяния апостолски (Деян. 12:1-11) и от евангелието на свети апостол и евангелист Йоан Богослов (Ин 15:17-16:2). В проповедта си протойерей Георги Великов насочи вниманието на присъстващите към житието на светия великомъченик Георги и думите Христови: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Ин 16:33). Отецът заяви, че „християнството се основава върху историческия факт за възкресението на нашия Господ Иисус Христос и ние се намираме в този светъл период след Неговото славно възкресение. А възкресението на Господа е победа на доброто над злото, на истината над лъжата, на правдата над неправдата, на живота над смъртта. Тая победа е съвсем различна от победата, която светът познаваше. Борбата и победата на християнина обаче са други. Нашата борба - пише свети апостол Павел - не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата (Ефес. 6:12). Христовият войн може да не бъде непременно с исполинско тяло. Той може да бъде дори немощен по плът, но и когато е най-немощен, той може да бъде победител. Защото той побеждава не със своя, а с Божия сила. А силата Божия тъкмо в човешката немощ напълно се проявява (ср. II Кор. 12:9). Нашият Господ Иисус Христос беше видимо немощен на кръста, но тъкмо чрез кръста, а след това чрез възкресението Си Той нанесе съкрушителен удар на злото и смъртта. Затова и Кръстът Христов стана символ на победата“.

На 6 май почитаме паметта и на праведния Иов Многострадални, старозаветен светец, на който е посветена една от книгите на Стария Завет. Утренята бе песенно украсена от църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров, а светата Литургия и последвалата празнична програма от мъжкия хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов. Сред присъстващите бяха вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител, капитан I ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили, майор Иван Савов, г-жа Калина Белмезова, кмет на район "Аспарухово".

Проповедта си Негово Високопреовещенство започна с думите: „Христос Воскресе!... Днес е Гергьовден - понеделник след Томина неделя, когато винаги в стихирите присъства и прославата на Премъдростта Божия, на Бог Слово, на второто лице на Светата Троица, Синът Божий. Днес е и ден на българската армия, и ден на храбростта и съвсем заслужено светият славен великомъченик и Победоносец Георги, всеправославният закрилник, съдейства и помага, и винаги е помагал, и ще помага благодатно, стоейки пред престола на Всевишния в благодатно озарение в Царството Божие, на всички нас“. Архиереят честити на празнуващите своя имен ден и благопожела да носят в себе си ходатайството, здравето, силата и благодатта по името на светия великомъченик.

След светата Литургия на площад "Св. Св. Кирил и Методий" бяха благословени войнските части, техните знамена и оръжие. Строят на Варненския гарнизон бе приет от капитан I ранг Камен Кукуров. Поздравление от началника на отбраната генерал Андрей Боцев по случай 6 май - ден на храбростта и празник на Българската армия, към личния състав от военните формирования на Варненския гарнизон обяви капитан I ранг Цветан Андреев, началник на отдел в Щаба на Военноморските сили.

Митрополит Йоан отслужи молебен и благопожела на цялото българско войнство и на служителите на Военноморския флот Бог да ги пази невредими, да им дава твърдо упование и мъдрост, както и да имат добра екипна работа. Негово Високопреосвещенство продължи словото си: „Бъдете мъжествени и бъдете крепки - това е съветът на свети Йоан Богослов, който днес ни отправя. А това, което прозвуча в днешното евангелие, че "в света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Ин 16:33) - каза Христос“.

Представителният блок на Висшето военноморски училище "Никола Йонков Вапцаров" поведе шествие от площада до Паметника на Приморци, загинали в Сръбско-Българската война - 1885 година, до сградата на Община Варна, на който бяха поднесени венци и цветя. В шествието взе участие ставрофорен иконом Димитър Стоев, който отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите във войните за България.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Света Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на ГергьовденСвета Литургия и благославяне на войнските части и бойните знамена на Гергьовден
« предишна новинаследваща новина »