ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Литургия и молебен за успеха на Националното литийно шествие бяха отслужени във всички столични храмове

19 септември 2010 17:07, Софийска митрополия
Еп. Йоан призовава за участие в Националното литийно шествие

В неделния ден - 19 септември - във всички столични храмове бяха отслужени св. Литургия и молебен за добрия успех на подготвеното за 24 септември Национално литийно шествие под наслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с владиката в богослужението взеха участие архимандрит Григорий - софийски протосингел, и храмовото духовенство. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в последованията.

По време на свещеническото причащение проповед върху неделния евангелски текст произнесе протойерей Николай Цурев.

В края на литургията Българският патриарх благослови събралите се в храма християни и даде начало на молебена за успех на Националното литийно шествие. „На добър час!” - благопожела Първойерархът на Българската църква и призова Божието благословение върху всички нас.

След молебена епископ Йоан отново се обърна към миряните с призив за участие в организираното от Светия Синод Национално литийно шествие на 24 септември. В своето слово архиереят каза: „Неслучайно векове наред църквата и училището са били в пространствена близост. Неслучайно православното вероучение е било изучавано от всички. Нашите предци са знаели как трябва да живеят и как да умрат: с надеждата за Възкръсналия Христос... Православната вяра не пречи нито на науката, нито на образованието, напротив: тя дава духовни основи, дава правилно познание...

Днес ние виждаме колко зло има около нас и вътре в нас. Виждаме колко страдат нашите млади човеци от различни нещастия - алкохолизъм, наркомания. Колко се шири порокът в нашия век! Отваряме пресата и какво да се види, пускаме телевизията и що да се види? - понякога е срамно и да се говори... Желанието на Св. Синод е в българското училище отново да се чува Словото Божие, защото то е „Пътят, Истината и Животът”... Затова, нека да се съберем на 24 септември пред Националния дворец на културата и отново да заявим нашия загрижен глас за доброто бъдеще на нашите деца!” – завърши владиката.

(Цялото слово може да чуете на аудиозапис по-долу.)

Текст, снимки и аудиозапис: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Митрополитската катедрала "Св. Неделя"Св. Кръст за поклонениеСвещенослужителите по време на Великия входАрхимандрит ГригорийВеликият входАрхимандрит Григорий и ставр. ик. Антон ВълчановВеликият входПротойерей Николай Цурев"Со страхом Божиим..."Архимандрит ГригорийНегово Светейшество патриарх МаксимЗнеполски епископ ЙоанНегово Светейшество патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народНачало на молебенаМолебен за добрия успех на Националното литийно шествиеСтавр. ик. Мина Минчев и ставр. ик. Антон ВълчановВикарният епископ ЙоанМолебен за добрия успех на Националното литийно шествиеНегово Светейшество патриарх МаксимМолебен за добрия успех на Националното литийно шествиеМолебен за добрия успех на Националното литийно шествиеИзпращане на Негово СветейшествоБлагословение от Негово Светейшество

Файлове

« предишна новинаследваща новина »