ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна със Сафитския епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия

09 май 2019 17:28, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршия

Сафитският епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия бе приет днес в сградата на Софийска св. митрополия от Светейшия Български патриарх Неофит. Негово Преосвещенство бе на посещение у нас, като за празника на св. Георги Победоносец възглави празничната св. литургия в Бачковския ставропигиален манастир.

Епископ Димитрий предаде поздрави, най-искрени благопожелания и сърдечно приятелство от Негово Светейшество Антиохийския патриарх Йоан X и от Св. Синод на Антиохийската патриаршия.

Той изрази и своята радост от срещата си със Светейшия ни патриарх, като му припомни предишната им среща от 2013 г. Епископ Димитрий помоли патриарх Неофит да се моли за православните християни в Сирия, както и за Антиохийската църква, като с радост съобщи, че вече над седемдесет процента от страната му е освободена от въоръжените групировки.

"За съжаление загубихме една трета от християните в Сирия, но се надяваме, че когато всичко приключи повечето ще се завърнат обратно в страната ни. Просим молитвите ви за сирийския народ", каза епископ Димитрий. Той допълни, че все още не е ясна съдбата на митрополит Павел, брат на патриарх Йоан, който преди шест години бе отвлечен заедно със Сиро-яковитския митрополит Георгиос Ибрахим.

Негово Преосвещенство съобщи, че в началото на юни Сръбският патриарх ще посети Ливан и Сирия и покани Светейшият патриарх Неофит също да направи свое мирно посещение в древната патриаршия. По време на приема бе поставен въпросът за отношенията между Антиохийската и Йерусалимската патриаршии. Епископ Димитрий изясни ситуацията между двете църкви и допълни, че в момента се предприети действия по възстановяване на Евхаристийното общение между двете древни патриаршии.

В срещата участие взе и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Патриарх Неофит пожела много мир, много здраве и повече радост на епископ Димитирий и на цялата Антиохийска църква, както и поздрави на Негово Светейшество патриарх Йоан X.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршияБългарският патриарх Неофит се срещна сът Сафитския митрополит Димитрий от Антиохийската патриаршия
« предишна новинаследваща новина »