ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белоградчишкият еп. Поликарп извърши обновление на сапаревобанския храм "Св. Николай Мирликийски"

09 май 2019 19:34, Софийска митрополия
Белоградчишкият еп. Поликарп извърши обновление на сапаревобанския храм "Св. Николай Мирликийски"

На 9 май, когато Църквата чества Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит владиката извърши обновление на средновековния параклис „Св. Николай Мирликийски“, който се намира в градския парк, в центъра на града.

В чинопоследованието взеха участие ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещеник Димитър Филибев, председател на храма и духовници от Дупнишка духовна околия.

Храмът, който е един от най- старите в Дупнишко, е построен е през XII-XIII век. При опит за построяване на нова църква през 1838 г.,селяните разкрили западно от него, стари основи и стълбове от друга по-голяма църква.

Установило се, че по-голямата църква е била съборена в началото на османското владичество. Храмът „Свети Николай“ не е бил разрушен, но постепенно започнал да се руши, защото турците не разрешавали да се поправя. Той е цялостно реставриран през 1937 г. по проект на арх. Александър Рашенов (1892 – 1938). Отличава се с своята архитектура-кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида. Сградата е издигната от тухли върху каменни основи, с характерен начин на градеж т.н. “потънала тухла”, което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния вид на църквата.

За тържествено обновление на храма, в центъра на селището се събраха десетки жители, сред които бяха кметът на Сапарева баня Калин Гелев и др. служители на общината, председателят на Общинския съвет и фирмата изпълнител.

Еп. Поликарп след като извърши водосвета, поръси със светена вода храма и направи лития около него. Той се обърна към боголюбивия народ и като подчерта в какъв ден се обновява храма, подчерта че грижата за нашите православни храмове показва нашата вяра и това че тя е жива, и ще пресъществува и пребъде през вековете.Той отправи пожелания към жителите на Сапарева баня да се радват и пазят своята история, да се грижат за обновения си храм и да възпитават във вярата идните поколенията. Той преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания за много и благодатни години. В чест на празника, църковното настоятелство бе подготвило блогословено ястие, което бе раздадено на голямото множество боголюбци.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHskR9QEvn

Текст и снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »