ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в гр. Главиница

20 септември 2010 10:43, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение в гр. Главиница

На 17 септември, Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, по покана на енорийския свещеник Васил Василев Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи тържествена архиерейска св. литургия в храм „Св. Димитрий Солунски” в гр. Главиница. Храмът е завършен през 2005 г. и е един от най-красивите и благолепни храмове на Русенска епархия, а иконите от иконостаса са изпълнени в изящен средновековен византийски стил.

В службата взеха участие свещ. Васил Василев, свещ. Йордан Йорданов от с. Белица и митрополитският дякон Кирил Синев. Всички се насладиха на молитвеното пение на женския църковен хор към храма. В проповедта си Негово Преосвещенство благодари на о. Васил за положените усилия за благолепието на поверените му храмове и изтъкна важността от преподаването като редовен на предмета „Религия” в българските училища, което ще спомогне за изграждането на младо поколение от високоотговорни и хуманни личности с ясни морални ценности. Епископ Яков се спря също върху житието на св. София, Вяра, Надежда и Любов, които загинали мъченически през 126 г., по времето на император Адриан, и чиито св. мощи почиват от 777 г. в гр. Елзас, Франция.

По молитвите на честваните свети мъченици Бог да ни ръководи по спасителния път на Православната църква, та все повече да напредваме в трите основни християнски добродетели - вяра, надежда и любов.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение в гр. ГлавиницаВелик входПроповедСв. Йоан РилскиИнтериор на храмаВъншен вид на храма
« предишна новинаследваща новина »