ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит за празника на св. св. Кирил и Методий и по повод възстановяването на Българската патриаршия

11 май 2019 12:08, Българска Патриаршия
Слово на Българския патриарх Неофит за празника на св. св. Кирил и Методий и по повод  възстановяването на Българската патриаршия

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Пребъдвайки в преизобилната пасхална радост и в Светлината, изгряла от хладния гроб в утрото на Христовото Възкресение, и тази година в единадесетия ден на месец май тържествено честваме паметта на светите равноапостолни Солунски братя и славянски просветители Константин-Кирил и Методий. Прославяме техния подвиг и още веднъж се прекланяме пред тяхното величаво дело, като отново благодарим на Всещедрия Бог, задето в определеното време ги е облагодатил за книжовно-просветната мисия, благодарение на която Божието слово достигна целия славянски род и светлината на Евангелието огря народи, които някога седяха „в мрак, … в страна и сянка смъртна“ (Мат. 4:16; срв. Ис. 9:1-2), но сега на разбираем език, със своя писменост познаха единствения истинен Бог. И не само Го познаха, но Го и прославиха, и продължават и до днес да Го прославят със слово, изречено на роден език, и книжнина, изписана на азбуката, изнамерена от тези истински нови Христови апостоли, които в далечното девето столетие положиха здравите основи на християнската просвета сред славянските народи.

Тяхното непреходно и епохално дело продължава да отеква през вековете и до днес, когато православната славянска писменост и култура са органична част от съвременната европейска християнска цивилизация, принасяйки във всяко време и на всяко място на своето присъствие обилни плодове, вдъхновявани от все същия Дух на Истината, Който някога вдъхнови и тях и Който живя в многобройните техни ученици продължители на тяхната мисия и разпространители на светото Евангелие на разбираем език сред всички славянски народи. Техни ученици, верни следовници и продължители на делото им сме и всички ние днес, които свято пазим тяхното наследство и техните завети, най-важният от които е този, че пътят на истинното богопознание, пътят на завещаната ни от нашите деди православна вяра е възможен само чрез просвета и образование, чрез всекидневни усилия за овладяване на това истинно познание, чрез усърдно задълбочаване в истините на Откровението. Това ни показват и към това ни призовават светите и равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий, към това ни зове и цялата хилядолетна просветна и културна традиция на нашата света Православна църква и на ражданата от нея наша и всеславянска православна култура.

Възлюбени в Господа,

В тези светли и празнични дни отбелязваме и едно важно и непреходно събитие от най-новата история на Православната ни църква – възстановяването на 10 май 1953 г. на нейното вековно и несправедливо отнемано през вековете патриаршеско достойнство.

Споменът за това събитие продължава и днес да ни изпълва с радост и с чувство за заслужено достойнство, и възкресява пред нас спомена за поколенията всеотдайни наши йерарси от миналото, които с много вяра в Бога и с много любов към своя православен народ успяха да извоюват отначало частичната, а след това и пълната самостоятелност на Православната ни църква, намерила своя окончателен израз във възстановяването на патриаршеското ѝ достойнство. С особена сила и величие днес пред нас грее образът на приснопаметния Светейши наш патриарх Кирил, комуто Всеблагият Бог бе отредил да възстанови прекъсваната на два пъти линия на древните и славни патриарси на Преслав и Търновград, и който с много пастирска ревност и усърдие по Божието дело в годините на служението си направи много за възкресената ни патриаршия, изграждайки я наново и издигайки неимоверно нейния вътрешен, междуцърковен и международен авторитет, предавайки ни я като наше свято наследие и вменявайки ни святия дълг свято да я пазим от вътрешни и външни опасности, от разколи и раздори, такава, каквато иска да я вижда Сам нейният единствен и вечен Глава Господ Иисус Христос: „славна църква, която няма петно, или порок, … света и непорочна“ (Еф. 5:27).

Нека всякога Бог благоволи към Православната ни църква, а нас да умъдрява, за да пазим нейното богозаповядано единство и единомислие, да вървим заедно по Божия път, единни и силни във вярата и в нашата надежда, и в съзиждането на Тялото Христово (Еф. 4:12).

По молитвите и небесното застъпничество на светите равноапостолни Константин-Кирил и Методий, на Пресвета Богородица и всички просияли в светостта Свои дивни угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас и да ни укрепва с божествената Си благодат!

Христос воскресе!

За много и благословени години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »