ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Достойно бе почетена паметта на св. равноапостолни Методий и Кирил в гр. Сливница

11 май 2019 17:27, Софийска митрополия
Достойно бе почетена паметта на св. равноапостолни Методий и Кирил в гр. Сливница

На 11 май Православната църква чества паметта на св. равноапостолни братя Методий и Кирил, учители и просветители славянобългарски.

Много храмове и манастири на територията на Софийска епархия са посветени на тези две светила на нашия народ.

Един от големите храмове посветени на св. равноапостолни братя се намира в гр. Сливница, който навършва и 140 години от построяването си и който през изминалата година бе ремонтиран и обновен.

За да се почете достойно паметта на светете братя Методий и Кирил, закрилници на храма и града, да бъде обновен храмът след вътрешния ремонт и да се отбележи 140 – годишнина, в храма бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Мина Минчев, иконом Дамян Делов, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Венцислав Тонов, протойерей Желязко Симонов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

В светата Литургия съслужи и свещеник Георги Тодоров, предстоятел на храма, който, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, в края на тържествената света Литургия бе произведен за протойерей на Светата БПЦ-БП.

Молитвените песнопения на светата Литургия бяха огласени от хоров квартет от митрополитския храм „Св. Неделя“, гр. София, под ръководството на г-н Стоян Малинов.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна вярващите с живота на светите равноапостолни братя Методий и Кирил и призова вярващите да благодарят на Бога, че е дал на нашата Родина такива велики молитвеници и светци, от които да се вдъхновяваме и поощряваме в духовния живот и вяра в Бога.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма протойерей Георги Тодоров, духовенството и многобройните вярващи изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха г-н Васко Стоилков, кмета на община Сливница, г-н Марин Павлов, председател на общински съвет Сливница, дарители, ктитори и благодетели на храма. Епископ Поликарп им благодари за тяхната отзивчивост и ангажираност към храма и църковното дело.

Поздрав и думи на благодарност към епископ Поликарп и всички вярващи в храма отправи отец Георги, който не можа да скрие вълнението си от тържеството в чест на покровителите на храма и от това, че той е уважен на такова високо ниво.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHskRckBfV

Снимки: Александър Ангелов
« предишна новинаследваща новина »