ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия на празника на град Шумен

11 май 2019 18:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия на празника на град Шумен

На 11 май 2019 г., чествайки паметта на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, град Шумен отбелязва своя празник. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Свети Три Светители" в съслужение с председателя на храма иконом Красимир Капитанов, протойереите Ивалин Славов и Иван Павлов, свещеник Пламен Марчев и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

Благолепният храм бе песенно украсен от благозвучните църковни песнопения, които бяха изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров. Присъстващите християни чуха посветените на деня апостолско (Евр. 13:7-16) и евангелско (Мт 5:14-19) четиво.

Митрополит Йоан поздрави шуменци с празника и отбеляза, че бидейки в озарението на Христовото Възкресение, на това благодатно, светло и радостно събитие, което промени света, ние честваме паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. Архиереят заяви, че времето на свети цар Борис е уникално и че за българина има три велики събития от българската история - създаването на българската държава, покръстването на България и делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Той допълни, че именно днес прозвучаха думите: "Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" (Мт 5:14-16).

Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които съучастваха в празничната богослужба и поздрави всички именници. Архиереят благопожела по молитвите на светите братя Бог да ни помага, подкрепя, да ни дава сили благодатни, духовни за пълно осмисляне на онова, което е било и за това, което е най-важното - тези, които са познали вярата да я пазят, тези, които са я позагубили да я възвърнат, а тези, които въобще не са чули за нея да чуят и да влязат в светата православна вяра.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град ШуменАрхиерейска света Литургия на празника на град Шумен
« предишна новинаследваща новина »