ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кълново

13 май 2019 14:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кълново

На 12 май 2019 г., когато честваме 3 Неделя след Пасха - на светите Мироносици, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети жителите на смядовското село Кълново, област Шумен. Архиереят освети облагородения храм "Св. Св. Кирил и Методий" с чина на обновяване на храм чрез полагане на свети антиминс с мощи на мъченик. В съслужение с него бяха иконом Атанас Михайлов - председател на църковното настоятелство при храма, иконом Николай Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

На радостното и очаквано събитие присъстваха множество жители. Сред присъстващите бяха г-жа Иванка Николова, кмет на Община Смядово и кметският наместник на село Кълново. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

Архиереят и духовниците облякоха светия престол при четенето на 22, 83 и 144 псалом, последвано от поръсване със светена вода вътрешността на храма и прикадяване. След това Негово Високопреосвещенство призова присъстващия народ да съучаства в литията около храма, с която бяха осветени и външните му стени.

По време на светата Литургия митрополит Йоан отличи протойерей Атанас Михайлов с офикията иконом за всеотдайните труд и грижи за поверените му енории. Негово Високопреосвещеснтво заяви, че „започна светата Литургия, но на малкия вход има едно последование, което се нарича хиротесия или духовна награда“. Той допълни, че отец Атанас се е потрудил за доста храмове, за тяхното обновяване с ревностно служение на светия олтар и светата Църква.

Варненският и Великопреславски митрополит произнесе проповед, казвайки: „Както вие чухте днес прозвучаха две евангелски четива. Едното евангелско четиво е според свети евангелист Матей (16:13-18), което свидетелства за обновлението на храма. И там беше казано, че Христос ще основе Своята Църква на камък и портите адови няма да и надделеят. И там изпъкна образът на свети апостол Петър, който беше един от великите Христови ученици. А същевременно второто евангелие (Мк 15:43-16:8) беше свързано с тази неделя, трета след Възкресение Христово, която е посветена на жените-мироносици и на Никодим и Йосиф Ариматейски. Тези хора, които без страх, с огромна любов погребаха тялото Иисусово“.

Митрополит Йоан отбеляза още, че има удивителна връзка в двете евангелски четива, защото, въпреки че малко се знае за жените-мироносици, разбираме за тяхното дълбоко сърце и за липсата им на съмнение за Христовото Възкресение. „Но всъщност Христос, след Възкресението Си, се яви първо на тях и жените имат огромно предимство тук в случая, защото те бяха онези, които не предадоха Иисуса по никакъв начин... Те видяха Възкръсналия Христос и чуха Неговия поздрав: мир вам! (Ин 20:19); Моя мир ви давам; Моя мир ви оставям (срв. Ин 14:27). Следователно тази неделя не случайно се явява като важен образ на тези жени, на тези хора, които съучастваха и видяха Христос в най-тежките моменти от Неговия живот, края на земния Му път, но и Неговото славно Възкресение“, допълни още той.

В словото си митрополит Йоан обърна внимание на извършения днес чин на обновление на храм с полагане на свети аниминс. Той отбеляза, че в светия антиминс, който е поставен на светия престол, са вшити мощите на раннохристиянския мъченик свети Трифон. Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които са допринесли за благоустрояването на храма, посветен на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, чиято обща памет отбелязохме на предния ден. Той поздрави честващите своя имен ден и благопожела здраве, успех, дълги години живот и търпение в трудностите.

Иконом Атанас Михайлов благодари на Архиерея за духовната награда и поздрави всички със светлия празник. След светата Литургия отецът освети приготвения благодарствен дар, който бе раздаден на присъстващите.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Освещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село КълновоОсвещаване на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кълново
« предишна новинаследваща новина »