ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сънародниците ни в Хамбург вече имат свой храм

14 май 2019 10:10, Митрополия на Западна и Средна Европа
Сънародниците ни в Хамбург вече имат свой храм

„... бездомен бях и Ме приютихте...”

Голямо събитие отпразнува Западно- и Средноевропейската ни епархия преди дни, на 11 май. В северногерманския град Хамбург митрополит Антоний освети нов, дългоочакван храм, придобиването на който е отговор на молитвите и усилията на много православни българи от града и района. За минимум 30 години с гарантирано продължение на договора Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий” има свой молитвен дом. Радостта на хората е огромна! Всеки според силите и уменията си жертва от себе си, от личното и семейното време, от съня и средствата си, за да може новата църква да бъде осветена на храмовия празник, в деня на светите равноапостолни братя Кирил и Методий; за да може енорията да бъде у дома си, в дома на Отца си.

Празникът на българите в Хамбург започна с тържествена вечерня в новия храм, оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. С него съслужиха специално пристигналите за това духовници: ставроф. иконом Любомир Леонтиев и ставроф. иконом Юлиян Ангелов от Берлин, протойерей Милчо Маринов от Франкфурт, протойерей Сергий Нинов от Щутгарт, отец Васил Бечевси от Манхайм и домакина отец Кръстин Апостолов.

В края на вечернята бе извършена предварителна подготовка за предстоящото на следващия ден освещаване на храма и в кратко слово Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний обясни на присъстващите основните елементи на последованието и тяхното значение.

На следващия ден към българските духовници се присъединиха техни събратя от българския манастир „Света Троица” в Буххаген, Долна Саксония, и от други поместни православни църкви в Хамбург. Следвани от множество миряни те извършиха лития и положиха антиминс в новия храм. В иподяконски чин бе постриган един от най-старателните членове на църковната община в Хамбург.

Тържествената света Литургия сля в едно благоговението пред срещата с Бога в благодатта на Св. Дух, радостта от празника на небесните покровители на енорията и доволството от откриването на българския молитвен дом.

В духовното тържество се включиха официални лица от всички институции и организации, подкрепящи църковната ни община в Хамбург от години. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний връчи на почетния консул проф. Имайер новоучредения орден „Св. Ириней Лионски” в знак на благодарност към приноса му за основаване и развиване на църквата ни в Хамбург и Северна Германия. Проф. Имайер благодари сърдечно с топли думи за българите като народ и като присъствие в немската държава.

Поздравителни слова за двойния празник на православната ни община в Хамбург бяха изказани и от посланика на България в Берлин Елена Шекерлетова, а учениците от Българското училище в Хамбург изнесоха кратък, но трогателен рецитал, който допринесе за емоционалността на събитието.

Празникът се пренесе в красивия парк до българския храм в Хамбург и продължи до вечерта, давайки възможност на над сто българи от Хамбург и гости от Берлин, Мюнхен, Щутгарт и Цюрих да се опознаят и заедно да се радват в Христа.

Снимки: БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий"

 

 

Снимки

Сънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храмСънародниците ни в Хамбург вече имат свой храм
« предишна новинаследваща новина »