ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязваме 45 години от кончината на Врачанския митрополит Паисий

14 май 2019 12:57, Врачанска митрополия
Врачански митрополит Паисий

На 16 май тази година ще бъде отбелязана 45-годишнината от блажената кончина на Врачанския митрополит Паисий. По този повод в четвъртък – 16 май – от 9 часа в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” ще започне заупокойна света литургия. Богослужението ще оглави Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града. Веднага след края на светата литургия в храма, където е и гробът на митрополит Паисий, ще бъде отслужена панихида.

Видният митрополит Паисий Врачански е роден на 6 август 1888 г. в Своге със светското име Александър Райков Анков. Начално образование получава в родното си село, а прогимназиално в Искрец и София. Завършва Цариградската българска семинария и след това става доктор по богословие от Черновицкия университет. Специализира философия и право в Мюнхенския и Лайпцигския университет. Служи като дякон при екзарх Йосиф I Български и като дякон при наместник-председателя на Светия Синод, ефимерий, библиотекар и началник на Културно-просветното отделение при Светия Синод. Преподава в Софийската духовна семинария и е проповедник в Софийската митрополия и юристконсулт на Светия Синод, протосингел на софийския митрополит. На 1 май 1923 година е ръкоположен за Знеполски епископ. На 10 юни 1930 година е избран за врачански митрополит, какъвто е до края на живота си. Почива на 16 май 1974 година във Враца.

Врачанският митрополит Паисий полага големи грижи и старание за постигане на добра епархийска организация. Извършва посещения в градовете и селата на тогавашната Врачанска епархия, която е разделена на три духовни околии: Врачанска, Плевенска и Оряховска. Към 1934 г. броят на енориите в епархията е 218, а население в тях е около 519 000 души. По това време клирът на Врачанска епархия се състои от 211 енорийски свещеници.

Врачанският митрополит Паисий работи в посока на защита на вероучението на общоцърковно и епархийско ниво. Полага грижи за повишаване нивото на богословско образование и просвета на свещенослужителите.

В Черепишкият манастир се организират 15-дневни курсове за учители и учителки – ръководители на детски и ученически християнски дружества, както и за диригенти на детски църковни хорове. Курсове за църковни певци и диригенти се организират и в Долнобешовишкия манастир, Враца и Луковит.

В своята архиерейска дейност митрополит Паисий обръща голямо внимание на благолепието на светите храмове. В тях да се поддържа добър ред и чистота, и да има редовно богослужение. По негово настояване са изографисани и снабдени с иконостаси и амвони повече от 40 енорийски църкви. “Да няма населено място без дом Божий” – призовавал и за това се трудил митрополит Паисий.

Митрополит Паисий е един от първите митрополити, който се застъпва за спасяването на българските евреи.

Врачанската света митрополия кани всички врачани да присъстват на богослуженията в памет на митрополит Паисий.

« предишна новинаследваща новина »