ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Абитуриентите от област Перник станаха част от значима инициатива свързана със Словото

14 май 2019 20:58, Софийска митрополия
Абитуриентите от област Перник станаха част от значима инициатива свързана със Словото

„Словото, наречено живо” е инициатива на Ирена Соколова, областен управител на област Перник, която събра в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост и култура зрелостници, духовници и деятели на изкуството и науката.

Тематиката на събитието, състояло се в Художествена галерия „Любен Гайдаров”, на 14 май, бе свързана със Словото, буквите, езика и българските ценности като фундаменти на националното и световно културно многообразие.

„Словото, езикът, думите, българската азбука и посланията, които предаваме чрез тях, са тема, която ни събира през май, когато вие, зрелостници, увенчавате с успешен край един начален етап от своя живот и когато прославяме делото на светците създатели на българската азбука Кирил и Методий. Трябва да имаме съзнание за езика като Слово и за Словото като Бог, който твори. Нека поговорим най-напред с думи за думите, които знаем, за своя език и за посланията, които отправяме чрез него, защото днес имаме лесни и светкавични комуникации на глобално равнище, но и непреодолими затруднения при общуването в близък план. Даваме ли си сметка за силата, с която ни поразяват думите и можем ли да осъзнаваме и управляваме речта си, да я изпълваме със сила и дълбочина?”, каза Соколова в началото на форума.

Зрелостници от област Перник се срещнаха с интересни гост-лектори, които губернаторът специално бе поканил за повода. Сред тях: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, д-р Вениамин Пеев - богослов и доктор по философия (НБУ), Теодоси Теодосиев (Тео) - дългогодишен преподавател по физика и ръководител на специализирана школа и Красимир Андреев – графичен дизайнер и преподавател в НХА.

Младите хора с интерес изслушаха тяхното виждане за измеренията на устното и писаното словото в религията, в науката, във всекидневните житейски решения и избори, които всеки човек прави в своя живот.

Специалните гости дадоха своя опит на дванадесетокласниците да продължават да се самоусъвършенстват, да не губят своята мотивация и да използват Словото като начин за разпространяване на доброто и отправяне на достойни житейски позиции и отправяне на градивни критики.

Теодоси Теодосиев - Тео разви тезата, че дефилирайки на 24 май извършваме свещенодействие и почитаме буквите, които са свещени и допълни, че най-висшата ценност за човек е търпението, а най-големият му порок - гордостта.

Д-р Вениамин Пеев се обърна към младата аудитория от позицията на преподавател и родител: “Заслужава си да бъдете добри хора. Добротата изисква много малко, само да отглеждате любов в себе си към хората около вас!”.

Епископ Поликарп говори за словото с главно “С”: “Христос и словото Божие дава насоки на всеки един човек, като едни от тези насоки, изработени като добродетели са вярата, надеждата и любовта. Стъпил върху тях той може само да надгражда. Светите братя Кирил и Методий са канонизирани за светци, защото са извършили свещенодействие създавайки буквите, с които е преведено Божието слово на език разбираем от славянския род”.

Зрелостниците получиха специален подарък – тениска с печат „Словото, наречено живо” - подарък от областния управител.

Присъстващите имаха възможността да разгледат и подредената изложба Българската художествена школа в шрифтовото изкуство” на Националната художествена галерия, която също гостува в града ни по покана на Соколова и може да бъде разгледана до 24 май включително.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmBe2LFK

Текст: http://www.pk.government.bg/
Снимки: Румяна Борисова
« предишна новинаследваща новина »