ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Между Пасха и Петдесятница(Преполвение) в Бачковския манастир

22 май 2019 15:01, Бачковска света обител
Преполвение в Бачковския манастир

Днес е Преполвение, средищният ден между Възкресение Христово и снизхождането на Духа Светаго над апостолите. На този ден, по вече повече от 100-годишна традиция, се провежда един от най-почитаните празници за местните православни християни, здраво свързал Бачковската обител с близлежащия град – Асеновград. Свързал ги с невидимата и нетленна връзка на два образа на Пресветата Майка Христова! Иконата на Богородица „Иверска” от храма „Рождество Богородично”(Рибната) и Бачковската чудотворна икона на св.Богородица – „Влахернска”. „Срещата” между двете става в съборния храма на манастира, също посветен на Божията майка. След утринните богослужения в двата храма, тази година в града водено то Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в съслужение с Преосвещения игумен на манастира Велички епископ Сионий и Знеполски епископ Арсений, от града потегли литийното шествие водено от дядо Николай и преосвещените епископи и придружени от множество клирици на Пловдивска митрополия и града и православен народ.

В подножието на манастира „Иверската” икона бе посрещната от игумена на обителта, всечестните братя и много вярващи, дошли специално за празника. С тържествени песнопения шествието се изкачи до светата Бачковска обител, в двора на която Негово Високопреосвещенство извърши празничен водосвет благославяйки Христовия народ с пасхалния поздрав „Христос Воскресе”. Дядо Николай предаде специалния празничен поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит към игумена, братята и вярващите, като призова дошлите на празника да се уповават непоколебимо на Пресветата майка Божия, отдавайки й почита си чрез светите нейни икони и съкровена молитва, защото Владичицата на видимия и невидимия мир е тази, която наистина може да ни преведе невредими през „соленото море” на този свят до вечния живот в царството на Сина й!

Епископ Сионий сърдечно благодари на Негово Високопреосвещенство за боговдъхновените служба и слово и му пожела многолетно и благодатно служение за слава на света Богородица, Иисуса Христа и спасение на поверените му вярващи!

В шествието и богослужбата взеха участие и представители на местната власт сред които и кмета на Асеновград, д-р Емил Караиванов.

След службата, чудотворната икона на храма „Благовещение на

св.Богородица” бе изложена в манастирския храм за поклонение на вярващите.

В късния следобед тя ще се отправи обратно към „дома” си – „Рибната” църква в Асеновград за благословение и подкрепа на всеки пристъпил към нея с искрена молитва в православното си сърце.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Преполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастирПреполвение в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »