ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи молебен на 24 май - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2019 14:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във Варна

На 24 май 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за всички учащи и преподаватели в Катедрален храм „Успение Богородично“. Повод за отслужването му е чествания днес Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост. В съслужение с митрополит Йоан бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на църковното настоятелство при храма, протойереите Йордан Найденов, Ивалин Славов и Георги Великов, свещеник Стефан Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Мъжкият хор при митрополитския катедрален храм с диригент Валентин Кубратов и клиросният певец Тодор Тодоров украсиха песенно богослужението. Сред присъстващите официални лица бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна и д-р Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието във Варна.

Днес прозвуча евангелският текст според свети апостол и евангелист Йоан (1:1-14), който Архиереят прочете на църковнославянски език. Варненският и Великопреславски митрополит и духовниците се помолиха с думите: "Господи Боже, Създателю наш! Ти си удостоил нас човеците с Твоя образ и си открил премъдростта Си на младенците. Ти си дал премъдрост на Твоя пророк Самуила и на Твоя помазаник Соломона. Тебе – вечната и божествена Истина – усърдно молим: Милостиво погледни върху всички учащи се и им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в светата Православна вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици. И така благовъзпитани чрез Твоята премъдрост и като преуспяват в добродетелния живот и полезното знание, да станат носители на Твоето учение, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат блажени наследници на Твоето вечно Царство".

В словото си към всички родители, преподаватели, студенти, ученици, представители на научната общност и присъстващи Негово Високопреосвещенство заяви, че „в последните десетилетия в нашия църковно-богослужебен живот се утвърдиха два празника след 1968 година. Единият, който е съборната памет на светите равноапостолни славянски просветители Методий и Кирил, които честваме на 11 май по нов стил и онова, което остава винаги като честване на 24 май, където реално по стар стил ще се отбележи паметта на светите равноапостолни братя, но това ще е и Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост. Така че богослужебно ние имаме два дена. Светата Литургия преимуществено се извършва и на двата дена и в тях ние отразяваме своето действително уважение и преклонение пред делото на светите равноапостолни братя“.

Големият принос на светите Седмочисленици, както и на епископ Константин Преславски бяха засегнати в словото на Архиерея, който заяви: „Слава Богу, че в XX век няколко учени откриха творчеството на епископ Константин Преславски, най-плодовития средновековен църковен писател и единствения неканонизиран от Кирило-Методиевия кръг. Някои учени се опитаха да го отнесат към Охрид. Нищо подобно, той си е Преславски епископ и точно във Велики Преслав, точно в този ред и ход на действие той отразява едно изключително проникновено творчество, което свидетелства още повече за величието на светите равноапостолни славянобългарски и славянски просветители Кирил и Методий“.

Митрополит Йоан благопожела „по техните молитви Бог да ни подкрепя благодатно, да ни дава вдъхновение и сила да пазим нашия език. Ценността на езика е нещо величаво и то е онова, чрез което човек може да изрази не само своето вдъхновение, а онова, което като Божи образ е длъжен да направи в богоуподобяването си. Ако не е езикът, как ще може човек да общува, как ще може да прослави Бога, как ще може да осъзнае всичко онова, което се е случило в IX-X век... Така че Бог да помага, Бог да ни дава сили, да ни утвърждава в любовта! И светите братя, като закрилници на цяла Европа, да помагат на всички в разрешаването на важните книжовни, духовни, културни проблеми, с искрено упование, че това е един велик подвиг, който се извърши в светата Църква чрез съдействието и силата на Светата, Единосъщна, Живоначална и Неразделна Троица - Отец, Син и Свети Дух“.

Пред Катедралния храм бяха организирани редица прояви, а около 10:00 часа започна общоградско шествие от стотици преподаватели, ученици и студенти, представители на варненските детски градини, училища и университети. Шествието започна от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и продължи по булевард "Мария Луиза" и бул. "Сливница" до входа на Морската градина.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Митрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във ВарнаМитрополит Йоан отслужи молебен на 24 май във Варна
« предишна новинаследваща новина »