ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на БПЦ от 20 септември 2010 г. относно Националното литийно шествие

23 септември 2010 20:07, Българска Патриаршия

След като изслуша писма на Видинския митрополит Дометиан, на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, на Ловчанския митрополит Гавриил, относно участието на епархиите в Националното литийно шествие /НЛШ/, писмо на Десислава Панайотова, от работната група по въпросите на Религиозното образование към Св. Синод на БПЦ - БП, писмо на гл. секретар на Св. Синод - Стобийски епископ Наум, доклад на Знеполския епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, две писма на Славка Бозукова - гл. редактор на вестник "Стандарт", с молба на Националното литийно шествие да бъдат донесени мощите на св. Йоан Кръстител,

Светият Синод Р Е Ш И:

1. Изслуша и прие текст на Гражданска петиция на участниците в Националното литийно шествие "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца" - София, 24. ІХ. 2010 г., с искане за законодателни промени, с цел възстановяване на конфесионалното обучение по Религия в задължителната подготовка на децата и учениците в България.

Петицията да бъде връчена на президента на Р България Георги Първанов, на председателя на ХХХХІ Народно събрание г-жа Цецка Цачева, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

2. Изслуша и прие текст на Патриаршеско и Синодално послание до участниците в Националното литийно шествие, което по решение на Св. Синод ще бъде прочетено след молебена от Русенския митрополит Неофит.

3. За извършването на молебена и концерта пред ПКСХП "Св. Александър Невски" да се подготви трибуна с покрит навес.

4. В цялата страна камбаните на всички храмове да бият празнично на 24 септември от 12 до 12,15 часа.

5. Да се поиска телевизионно време за О б р ъ щ е н и е на Негово Светейшество Българския патриарх Максим по Българската национална телевизия с призив към православния български народ за участие в Националното литийно шествие. Обръщението да бъде прочетено от Русенския митрополит Неофит и излъчено на 23. ІХ. 2010 г., четвъртък вечерта.

6. Подреждането на участниците в НЛШ става по старшинство на епархийските митрополити, като духовенството, начело с епархийския митрополит, са в облачение.

7. При завършване на литийното шествие пред ПКСХП "Св. Александър Невски" да бъде отслужен молебен от Българския патриарх и епархийските митрополити при следното последование:

"Благословен Бог наш";

"Бог Господ"/І-ви глас/;

"Спаси Господи";

"Слава...", тропар на св. Йоан Рилски;

"И ныне...", "Предстателство христиан";

Кратка сугуба ектения;

"Услыши ни, Боже";

Молитва за благопреуспяване на деца (Требник, С. 1949, с. 496-497);

Отпуст;

Патриаршеско и Синодално послание, прочетено от Русенския митрополит Неофит;

Многолетствие;

Химн на Република България;

Гражданска петиция на участниците, прочетена от Пловдивския митрополит Николай.

8. Да бъдат подготвени и изпратени писма до Президента на Републиката и до министъра на МОМН за връчване на Гражданската петиция от делегация, определена от Св. Синод.

9. Определя Русенския митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай и Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, прот. Добромир Костов, прот. Кирил Дидов, г-н Славчо Атанасов - кмет на град Пловдив, Десислава Панайотова, заедно с двете й деца, да внесат петицията в Президентството, в МС и МОМН.

10. Определя Видинския митрополит Дометиан, Неврокопския митрополит Натанаил, Ловчанския митрополит Гавриил, ик. Ангел Ангелов, ик. Кънчо Кабадийски, г-н Петър Паунов, кмет на град Кюстендил, г-жа Александра Карамихалева, заедно с двете й деца, да внесат Петицията в Народното събрание.

11. Утвърждава за водещи на концерта Светослав Цеков - ученик в V курс на СДС "Св. Йоан Рилски" и Мелина Христова, ученичка в 9 клас.

12. Определя г-жа Весела Игнатова, от името на православните родители, да изрази тяхното желание за въвеждане на религиозното образование в задължителната подготовка на децата.

13. На утрешното заседание да бъде представен на вниманието на Св. Синод сценарий на протичането на концерта пред ПКСХП "Св. Александър Невски".

 

 

« предишна новинаследваща новина »