ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на БПЦ от 20 септември 2010 г. относно Националното литийно шествие

23 септември 2010 20:07, Българска Патриаршия

След като изслуша писма на Видинския митрополит Дометиан, на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, на Ловчанския митрополит Гавриил, относно участието на епархиите в Националното литийно шествие /НЛШ/, писмо на Десислава Панайотова, от работната група по въпросите на Религиозното образование към Св. Синод на БПЦ - БП, писмо на гл. секретар на Св. Синод - Стобийски епископ Наум, доклад на Знеполския епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, две писма на Славка Бозукова - гл. редактор на вестник "Стандарт", с молба на Националното литийно шествие да бъдат донесени мощите на св. Йоан Кръстител,

Светият Синод Р Е Ш И:

1. Изслуша и прие текст на Гражданска петиция на участниците в Националното литийно шествие "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца" - София, 24. ІХ. 2010 г., с искане за законодателни промени, с цел възстановяване на конфесионалното обучение по Религия в задължителната подготовка на децата и учениците в България.

Петицията да бъде връчена на президента на Р България Георги Първанов, на председателя на ХХХХІ Народно събрание г-жа Цецка Цачева, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

2. Изслуша и прие текст на Патриаршеско и Синодално послание до участниците в Националното литийно шествие, което по решение на Св. Синод ще бъде прочетено след молебена от Русенския митрополит Неофит.

3. За извършването на молебена и концерта пред ПКСХП "Св. Александър Невски" да се подготви трибуна с покрит навес.

4. В цялата страна камбаните на всички храмове да бият празнично на 24 септември от 12 до 12,15 часа.

5. Да се поиска телевизионно време за О б р ъ щ е н и е на Негово Светейшество Българския патриарх Максим по Българската национална телевизия с призив към православния български народ за участие в Националното литийно шествие. Обръщението да бъде прочетено от Русенския митрополит Неофит и излъчено на 23. ІХ. 2010 г., четвъртък вечерта.

6. Подреждането на участниците в НЛШ става по старшинство на епархийските митрополити, като духовенството, начело с епархийския митрополит, са в облачение.

7. При завършване на литийното шествие пред ПКСХП "Св. Александър Невски" да бъде отслужен молебен от Българския патриарх и епархийските митрополити при следното последование:

"Благословен Бог наш";

"Бог Господ"/І-ви глас/;

"Спаси Господи";

"Слава...", тропар на св. Йоан Рилски;

"И ныне...", "Предстателство христиан";

Кратка сугуба ектения;

"Услыши ни, Боже";

Молитва за благопреуспяване на деца (Требник, С. 1949, с. 496-497);

Отпуст;

Патриаршеско и Синодално послание, прочетено от Русенския митрополит Неофит;

Многолетствие;

Химн на Република България;

Гражданска петиция на участниците, прочетена от Пловдивския митрополит Николай.

8. Да бъдат подготвени и изпратени писма до Президента на Републиката и до министъра на МОМН за връчване на Гражданската петиция от делегация, определена от Св. Синод.

9. Определя Русенския митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай и Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, прот. Добромир Костов, прот. Кирил Дидов, г-н Славчо Атанасов - кмет на град Пловдив, Десислава Панайотова, заедно с двете й деца, да внесат петицията в Президентството, в МС и МОМН.

10. Определя Видинския митрополит Дометиан, Неврокопския митрополит Натанаил, Ловчанския митрополит Гавриил, ик. Ангел Ангелов, ик. Кънчо Кабадийски, г-н Петър Паунов, кмет на град Кюстендил, г-жа Александра Карамихалева, заедно с двете й деца, да внесат Петицията в Народното събрание.

11. Утвърждава за водещи на концерта Светослав Цеков - ученик в V курс на СДС "Св. Йоан Рилски" и Мелина Христова, ученичка в 9 клас.

12. Определя г-жа Весела Игнатова, от името на православните родители, да изрази тяхното желание за въвеждане на религиозното образование в задължителната подготовка на децата.

13. На утрешното заседание да бъде представен на вниманието на Св. Синод сценарий на протичането на концерта пред ПКСХП "Св. Александър Невски".

 

 

« предишна новинаследваща новина »