ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязан храмовия празник на столичния храм "Възнесение Господне"

06 юни 2019 19:02, Софийска митрополия
Тържествено бе отбелязан храмовия празник на столичния храм

На 6 юни, кагато Православната църква чества славното Възнесение Господне, наричан от народа още Спасовден, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия в столичния храм „Възнесение Господне” в кв. "Ситняково", който в този ден отбелязва своя храмов празник.

В богослужбата взеха участие протойерей Валентин Тупаров - предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Методий Корчев, протойерей Симеон Иванов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Да вземат молитвено участие в св. Литургия, дойдоха основните дарители на новия и благолепен храм - г-н Лъчезар Николов и неговото семейство и омбуцманът на РБългария - г-жа Мая Манолова.

Прекрасно украсената с цветя църква събра християни от цяла София, дошли да почетат Господския празник въпреки работния ден.

Дълбокосъдържателни са песнопенията в този ден, които ни възрадват от Христовото свидетелство и ни вдъхват надежда за благодатно слизане на Св. Дух.

 

По време на Литургията владиката пострига за „четец и певец“ на БПЦ, седемнайсетгодишният Христиан от София, който пожела да помага на духовниците при храма.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ с вдъхновено пастирско слово, в което говори за духовната същност на чествания празник. Той обърна внимание на евангелските думи, с които се описва това събитие, а именно, че докато е говорил Христос с апостолите, благославяйки ги, Той започнал да се възнася на небето, което означава, че и до днес Господ Иисус Христос не престава да благославя онези, които се Нему уповават.

Владиката благодари на отец-предстоятеля, на основния ктитор г-н Лъчезар Николов, който продължава да обогатява и разкрасява храма, така че той да се превърне в една от най-красивите софийски църкви, и пожела Бог да му въздава за негово добротворство.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Христос се възнесе! Наистина се възнесе!

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК. - https://flic.kr/s/aHsmE4RcTa

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова, Йордан Терзиев
« предишна новинаследваща новина »