ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на първа копка на храм Св. Пимен Зографски

06 юни 2019 19:06, Софийска митрополия
Полагане на първа копка на храм Св. Пимен Зографски

На 6 юни, Възнесение Господне, в столичния район „Изгрев“ бе направена първа копка на храм, посветен на софийският светец Св. Пимен Зографски. Той ще се строи в градинката зад КАТ и ще бъде разположен на 200 кв. м. Организаторите - църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“, споделят, че това ще бъде първият енорийски храм на територията на столичния район.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей Антоний Милушев и софийски духовници.

В градинката на определеното място се бяха събрали десетки жители на района и множество деца от местните детски градини.

Сред официалните лица бяха на това вълнуващо, тържествено и дългоочаквано събитие присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, районният кмет инж. Цветомир Жеков, представители на областни и общински организации, общинска администрация, кметски наместници, местни бизнесмени, много журналисти и др.

 

След като бе направен водосвет, епископът положи първите три камъка в основите на бъдещия храм, а официалните лица ги зариха в земята.

Епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за мястото и ролята на православния храм, който е голяма утеха и надежда за вярващото сърце.

"Иминахме дълъг път и сме благодарни на толкова много хора – на кмета на Столична Община – г-жа Йорданка Фандъкова и Столичен общински съвет за подкрепата в това благородно дело, на Църковното настоятелство към храма, в лицето на председателя - протойерей Антоний Милушев за енергично следваната цел, на арх. Станимир Димитров, изработил и дарил безвъзмездно идейния проект за храма, както и на арх. Тихомир Казаков и неговия екип, дарили работния проект, на всички, които са отделили средства за изграждане на Божия дом"- казаха основните иниициатори.

С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да започнат и завършат начинанието.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК. - https://flic.kr/s/aHsmE4Tb2q

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »