ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши първият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител

07 юни 2019 20:02, Българска Патриаршия
Завърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител

Днес в Троянския манастир започна двудневният обучителен семинар за журналисти „Църква, вяра, медии и общество” – 7-9 юни. Откриването на мероприятието започна с поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той бе прочетен от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, а в него се казва: „Взаимодействието ни с медиите и нашето добро взаимно сътрудничество винаги са били искрено желание и грижа на Православната ни църква. Това е и причината свещеноначалието ни и всички в Църквата да приветстваме с радост и с надежда всяка инициатива, насочена към промяна и към подобряване на общуването на Църквата с медиите в нашата страна. Вярваме, че ползите от това ще са взаимни, както е споделено и желанието ни за по-добро взаимно опознаване и искрено съработничество в полза на светата Църква и на скъпото ни Отечество”.

Първият доклад бе на Високопреосвещения митрополит Гавриил, който говори върху съработничеството във вярата за полза на обществото. „Медиите са призвани да предоставят на гражданите точна, вярна, обективна и проверена информация от достоверни източници, коментари и анализи, почиваща върху неизопачени факти, да представят различни мнения и гледни точки. Но същевременно, търсейки и защитавайки обществения интерес, са длъжни да съблюдават неприкосновеността на личния живот на всеки, да се отнасят с уважение към човешкото достойнство на всеки гражданин, да се въздържат от разпространението на материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие, жестокост и всякаква форма на дискриминация въз основа на расова, етническа и др.", каза митрополит Гавриил. Той добави още, че „светското общество търси да открие в лицето на представителите на Църквата примери за доброта, безкористност, безусловна любов, състрадание, отговори на вечните и злободневните проблеми, а за съжаление не винаги ги открива. Затова ние, свещенослужители и вярващ църковен народ сме длъжни да се стараем да бъдем такъв пример за нравствена чистота, кротост, безконфликтност и братолюбие”, каза още той.

След прочитането на доклада семинарът продължи с представяне на участниците от средствата за масова комуникация, както и въпроси, които журналистите имат към митрополит Гавриил и епископ Сионий. Представителите на медиите споделиха своите впечатления относно досегашната работа на Българската православна църква относно отразяването на новините и църковните събития, като отбелязаха, че обществото със задоволство следи по-бързото и достъпно публикуване на новини от обществения живот на БПЦ-БП. Споделени бяха съвети относно по-бързото и навременно осведомяване на журналистите и репортерите по отношение на предстоящи събития от живота на БПЦ.

Семинарът продължи с доклад на г-н Ангел Бончев, водещ и журналист в телевизия Европа, който говори върху журналистиката в служение на Истината. В доклада си той сподели свой опит в журналистическата работа, като допълни, че е „важно да се осъзнае дълбоката отговорност, която журналистът има към зрителите, читателите, които също така са наши братя и сестри. Необходимо е журналистът или кореспондентът да съзнава, че общувайки с хората даже и посредством медията, той общува с Бога, а ако изпълнява и Неговите заповеди – не само общува, но и Му служи”. Ангел Бончев отбеляза и като пример отразяването на посещението на папа Франциск у нас от страна на българските медии, като допълни, че след визитата на папата у нас имаше „повече разделение, отколкото мир, повече разпри, отколкото смирение, защото Църквата е чувствителна към хилядолетна рана”. Бяха изтъкнати и нещата, които могат да бъдат подобрени в работата на журналистите по отношение на отразяването на църковните празници.

Втори докладчик бе иконом Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. Той говори върху пресечната точка на църковния и обществен интерес. „Не очаквайте църквата да говори за българщина”, се обърна към журналистите ик. Николай Георгиев, като сподели, че „мисията на Църквата е да проповядва Христос, а нейният интерес е да мисионерства. Тя е призвана да спасява човешките души чрез проповедта”, каза още той, като допълни, че не е редно обществото да има към църквата политически отношения или морални такива. Очакванията на обществото от църквата трябва да бъде именно и само проповедта. Той обърна особено внимание на двете мисии на църквата – вътрешна и външна. „В процеса на общуване църквата трябва да бъде активната страна. Тя трябва да намери във всеки един кой е и какъв е, да стане като него и да го придобие за Христос… Църквата е път към спасението, а светофар в полето, тя е спасителния кораб”, каза отец Николай.

Последвалата дискусия породи питания и въпроси относно социалната роля на църквата, както и ролята й в съвременното общество. Споделени бяха мисли и относно служението на църквата със социално слабите и неинтегрирани хора, както и къде е общия интерес между църквата и държавата.

„Как да работим в обща посока? – църквата от гледна точка на медиите и медиите от гледна точка на църквата”, върху тази тема говори журналиста Явор Дачков. Според него църквата не е социална организация, а нейната цел е друга – да подпомага духовно човека. „Църквата е с поглед към небесното, докато журналистиката се занимава със злободневие и е повече насочена със събитията от деня. Това поражда неразбирането на Църквата за това да бъде бърза в реакцията си по обществени въпроси и неразбирането на журналистите за реакцията на църквата”, каза още той. Явор Дачков насочи вниманието на слушателите върху отношенията на църквата и журналистиката и медиите от началото на 90-те години на миналия век, като изтъкна особения факт, че "по времето на разкола медиите се превърнаха в средства, чрез които църквата бе нападана и осмивана. Това пък от своя страна, по думите му, затваря църквата за медиите и общуването или се прекъсна или е твърде малко".

„Църквата и журналистиката са с пресечни точки. Те са призвани да прокламират истината”, каза още той.

Денят завърши с вечерно богослужение и акатист пред Чудотворната икона на Майката Божия и ще продължи в следващия ден, когато ще бъдат повдигнати вече начинът на по-професионално отразяване на църковните събития от журналистите и медиите.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Завърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител
« предишна новинаследваща новина »