ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши първият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител

07 юни 2019 20:02, Българска Патриаршия
Завърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител

Днес в Троянския манастир започна двудневният обучителен семинар за журналисти „Църква, вяра, медии и общество” – 7-9 юни. Откриването на мероприятието започна с поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той бе прочетен от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, а в него се казва: „Взаимодействието ни с медиите и нашето добро взаимно сътрудничество винаги са били искрено желание и грижа на Православната ни църква. Това е и причината свещеноначалието ни и всички в Църквата да приветстваме с радост и с надежда всяка инициатива, насочена към промяна и към подобряване на общуването на Църквата с медиите в нашата страна. Вярваме, че ползите от това ще са взаимни, както е споделено и желанието ни за по-добро взаимно опознаване и искрено съработничество в полза на светата Църква и на скъпото ни Отечество”.

Първият доклад бе на Високопреосвещения митрополит Гавриил, който говори върху съработничеството във вярата за полза на обществото. „Медиите са призвани да предоставят на гражданите точна, вярна, обективна и проверена информация от достоверни източници, коментари и анализи, почиваща върху неизопачени факти, да представят различни мнения и гледни точки. Но същевременно, търсейки и защитавайки обществения интерес, са длъжни да съблюдават неприкосновеността на личния живот на всеки, да се отнасят с уважение към човешкото достойнство на всеки гражданин, да се въздържат от разпространението на материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие, жестокост и всякаква форма на дискриминация въз основа на расова, етническа и др.", каза митрополит Гавриил. Той добави още, че „светското общество търси да открие в лицето на представителите на Църквата примери за доброта, безкористност, безусловна любов, състрадание, отговори на вечните и злободневните проблеми, а за съжаление не винаги ги открива. Затова ние, свещенослужители и вярващ църковен народ сме длъжни да се стараем да бъдем такъв пример за нравствена чистота, кротост, безконфликтност и братолюбие”, каза още той.

След прочитането на доклада семинарът продължи с представяне на участниците от средствата за масова комуникация, както и въпроси, които журналистите имат към митрополит Гавриил и епископ Сионий. Представителите на медиите споделиха своите впечатления относно досегашната работа на Българската православна църква относно отразяването на новините и църковните събития, като отбелязаха, че обществото със задоволство следи по-бързото и достъпно публикуване на новини от обществения живот на БПЦ-БП. Споделени бяха съвети относно по-бързото и навременно осведомяване на журналистите и репортерите по отношение на предстоящи събития от живота на БПЦ.

Семинарът продължи с доклад на г-н Ангел Бончев, водещ и журналист в телевизия Европа, който говори върху журналистиката в служение на Истината. В доклада си той сподели свой опит в журналистическата работа, като допълни, че е „важно да се осъзнае дълбоката отговорност, която журналистът има към зрителите, читателите, които също така са наши братя и сестри. Необходимо е журналистът или кореспондентът да съзнава, че общувайки с хората даже и посредством медията, той общува с Бога, а ако изпълнява и Неговите заповеди – не само общува, но и Му служи”. Ангел Бончев отбеляза и като пример отразяването на посещението на папа Франциск у нас от страна на българските медии, като допълни, че след визитата на папата у нас имаше „повече разделение, отколкото мир, повече разпри, отколкото смирение, защото Църквата е чувствителна към хилядолетна рана”. Бяха изтъкнати и нещата, които могат да бъдат подобрени в работата на журналистите по отношение на отразяването на църковните празници.

Втори докладчик бе иконом Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. Той говори върху пресечната точка на църковния и обществен интерес. „Не очаквайте църквата да говори за българщина”, се обърна към журналистите ик. Николай Георгиев, като сподели, че „мисията на Църквата е да проповядва Христос, а нейният интерес е да мисионерства. Тя е призвана да спасява човешките души чрез проповедта”, каза още той, като допълни, че не е редно обществото да има към църквата политически отношения или морални такива. Очакванията на обществото от църквата трябва да бъде именно и само проповедта. Той обърна особено внимание на двете мисии на църквата – вътрешна и външна. „В процеса на общуване църквата трябва да бъде активната страна. Тя трябва да намери във всеки един кой е и какъв е, да стане като него и да го придобие за Христос… Църквата е път към спасението, а светофар в полето, тя е спасителния кораб”, каза отец Николай.

Последвалата дискусия породи питания и въпроси относно социалната роля на църквата, както и ролята й в съвременното общество. Споделени бяха мисли и относно служението на църквата със социално слабите и неинтегрирани хора, както и къде е общия интерес между църквата и държавата.

„Как да работим в обща посока? – църквата от гледна точка на медиите и медиите от гледна точка на църквата”, върху тази тема говори журналиста Явор Дачков. Според него църквата не е социална организация, а нейната цел е друга – да подпомага духовно човека. „Църквата е с поглед към небесното, докато журналистиката се занимава със злободневие и е повече насочена със събитията от деня. Това поражда неразбирането на Църквата за това да бъде бърза в реакцията си по обществени въпроси и неразбирането на журналистите за реакцията на църквата”, каза още той. Явор Дачков насочи вниманието на слушателите върху отношенията на църквата и журналистиката и медиите от началото на 90-те години на миналия век, като изтъкна особения факт, че "по времето на разкола медиите се превърнаха в средства, чрез които църквата бе нападана и осмивана. Това пък от своя страна, по думите му, затваря църквата за медиите и общуването или се прекъсна или е твърде малко".

„Църквата и журналистиката са с пресечни точки. Те са призвани да прокламират истината”, каза още той.

Денят завърши с вечерно богослужение и акатист пред Чудотворната икона на Майката Божия и ще продължи в следващия ден, когато ще бъдат повдигнати вече начинът на по-професионално отразяване на църковните събития от журналистите и медиите.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Завърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. ОбителЗавърши първия ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянската св. Обител
« предишна новинаследваща новина »