ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир

08 юни 2019 23:13, Българска Патриаршия
Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир

В Троянския манастир се проведе днес вторият ден от обучителния квалификационен семинар за журналисти, организиран от Културно-просветния отдел при Св. Синод.

Семинарът започна с дискусия за проблемите и предизвикателствата в работата с Църквата. Под формата на игра журналисти и духовници споделиха за своите първи срещи едни с други, като всички размениха своя опит относно съвместната работа между Църквата и медиите. Журналистите разказаха за своите първи срещи с духовници, както и какво ги е накарало да се замислят за вярата.

Свещ. Илиян Алексиев от Софийска митрополия пък сподели първите си участия в медиите и къде всъщност е пресечната точка в това духовниците спокойно да участват в медиите, както и как журналистите да се чувстват добре в беседа с духовниците.

Модератор на дискусията бе ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. Негово Високоперосвещенство Великотърновския митрополит Григорий също се включи в дискусията като сподели своите страхове от интерпретацията, която журналистите правят по време на излъчване на техни репортажи.

За ресора вяра, църква, религия и за това как се работи професионално в тази сфера говориха журналистите Явор Дачков и Ангел Бончев. Те споделиха лични впечатления от работата си с духовниците, както и бяха споделени съвети относно улесняването на връзката с медиите без накърняване на доверието в духовниците. Отправени бяха и градивни критики по отношение на съвместните дейности между църковни организации и медиите. В продължилата дискусия бяха обменени и мнения относно по-бързата работа на официалните църковни медии, както и тяхното съработничество с журналистите от средствата за масово осведомяване.

Във втория модул на квалификационния семинар д-р Десислава Панайотова, експерт към Културно-просветния отдел при Св. Синод говори за повишаването на журналистическата квалификация и професионализъм. Като обърна основно внимание на това как да научим повече за православната вяра - катехизически разяснения, богословски понятия, православни празници и общуване с църковната йерархия. Тя раздаде на журналистите и богословски материали и таблици, които да бъдат в тяхна помощ. По време на доклада бе обърнато особено внимание на начина, по който някои журналисти отразяват църковни събития, като основен акцент падна върху окарикатуряването на духовниците и подигравките с църквата в медиите.

За фалшивите новини и електронните медии, както и за това как Църквата може да се бори с лъжата в изнасянето на новинарската информация, говори протойерей Михаил Ковачев от Ловчанска св. митрополия. Той даде десетки примери на медии, които са си позволили да публикуват материали с подвеждащ или изцяло лъжовен характер, често дори клеветнически, по отношение на митрополити, епископи и духовници. Като завършек на двудневния семинар ик. Николай Георгиев обърна особено внимание на въпроса как доброто да стане по-чуваемо в полза на обществото. Той обърна внимание на журналистите да бъдат повече посредници между обществото и Църквата и най-вече да не възприемат това като някакво задължение, а по-скоро като мисия. Защото там е и пресечната точка между Църквата и журналистиката - отстояването на истината.

В края на двудневния семинар Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил благодари на всички участници в него, както и на организаторите. Той сподели, че подобни инициативи са особено полезни за взаимоотношенията между църквата като институция и средствата за масова комуникация. Изрази още надеждата този семинар да стане ежегоден, за да може повече добри и конструктивни идеи да бъдат обменяни и съответно реализирани. Величкият епископ Сионий също поздрави участниците, като призова журналистите по-често да посещават светата обител, да бъдат част от църковния живот и да подпомагат проповедническото дело на Българската църква.

Самите журналисти пък благодариха за гостоприемството и изразиха искрените си надежди подобен род срещи - в които да бъдат обменяни идеи за по-добрата съвместна работа, да бъдат по-чести и задълбочени, както и техният формат да бъде още повече разширен.

В утрешния ден ще бъде отслужена св. Божествена литургия от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Величкия епископ Сионий в съборния манастирски храм.

Двудневният семинар бе излъчван на живо и в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

Снимки

Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »