ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир

08 юни 2019 23:13, Българска Патриаршия
Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир

В Троянския манастир се проведе днес вторият ден от обучителния квалификационен семинар за журналисти, организиран от Културно-просветния отдел при Св. Синод.

Семинарът започна с дискусия за проблемите и предизвикателствата в работата с Църквата. Под формата на игра журналисти и духовници споделиха за своите първи срещи едни с други, като всички размениха своя опит относно съвместната работа между Църквата и медиите. Журналистите разказаха за своите първи срещи с духовници, както и какво ги е накарало да се замислят за вярата.

Свещ. Илиян Алексиев от Софийска митрополия пък сподели първите си участия в медиите и къде всъщност е пресечната точка в това духовниците спокойно да участват в медиите, както и как журналистите да се чувстват добре в беседа с духовниците.

Модератор на дискусията бе ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. Негово Високоперосвещенство Великотърновския митрополит Григорий също се включи в дискусията като сподели своите страхове от интерпретацията, която журналистите правят по време на излъчване на техни репортажи.

За ресора вяра, църква, религия и за това как се работи професионално в тази сфера говориха журналистите Явор Дачков и Ангел Бончев. Те споделиха лични впечатления от работата си с духовниците, както и бяха споделени съвети относно улесняването на връзката с медиите без накърняване на доверието в духовниците. Отправени бяха и градивни критики по отношение на съвместните дейности между църковни организации и медиите. В продължилата дискусия бяха обменени и мнения относно по-бързата работа на официалните църковни медии, както и тяхното съработничество с журналистите от средствата за масово осведомяване.

Във втория модул на квалификационния семинар д-р Десислава Панайотова, експерт към Културно-просветния отдел при Св. Синод говори за повишаването на журналистическата квалификация и професионализъм. Като обърна основно внимание на това как да научим повече за православната вяра - катехизически разяснения, богословски понятия, православни празници и общуване с църковната йерархия. Тя раздаде на журналистите и богословски материали и таблици, които да бъдат в тяхна помощ. По време на доклада бе обърнато особено внимание на начина, по който някои журналисти отразяват църковни събития, като основен акцент падна върху окарикатуряването на духовниците и подигравките с църквата в медиите.

За фалшивите новини и електронните медии, както и за това как Църквата може да се бори с лъжата в изнасянето на новинарската информация, говори протойерей Михаил Ковачев от Ловчанска св. митрополия. Той даде десетки примери на медии, които са си позволили да публикуват материали с подвеждащ или изцяло лъжовен характер, често дори клеветнически, по отношение на митрополити, епископи и духовници. Като завършек на двудневния семинар ик. Николай Георгиев обърна особено внимание на въпроса как доброто да стане по-чуваемо в полза на обществото. Той обърна внимание на журналистите да бъдат повече посредници между обществото и Църквата и най-вече да не възприемат това като някакво задължение, а по-скоро като мисия. Защото там е и пресечната точка между Църквата и журналистиката - отстояването на истината.

В края на двудневния семинар Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил благодари на всички участници в него, както и на организаторите. Той сподели, че подобни инициативи са особено полезни за взаимоотношенията между църквата като институция и средствата за масова комуникация. Изрази още надеждата този семинар да стане ежегоден, за да може повече добри и конструктивни идеи да бъдат обменяни и съответно реализирани. Величкият епископ Сионий също поздрави участниците, като призова журналистите по-често да посещават светата обител, да бъдат част от църковния живот и да подпомагат проповедническото дело на Българската църква.

Самите журналисти пък благодариха за гостоприемството и изразиха искрените си надежди подобен род срещи - в които да бъдат обменяни идеи за по-добрата съвместна работа, да бъдат по-чести и задълбочени, както и техният формат да бъде още повече разширен.

В утрешния ден ще бъде отслужена св. Божествена литургия от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Величкия епископ Сионий в съборния манастирски храм.

Двудневният семинар бе излъчван на живо и в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир Завърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастирЗавърши вторият ден от квалификационния семинар за журналисти в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »