ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

По повод обявеното национално литийно шествие на 24. 09. 2010 г. в гр. София

24 септември 2010 10:11, Сливенска митрополия
Община Бургас

До Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит г-н г-н Иоаникий

Ваше Високопреосвещенство,

По повод обявеното национално литийно шествие на 24. 09. 2010 г. в гр. София, под надслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца", организирано от Светия Синод на Българската Православна Църква, като кмет на Община Бургас приветствам инициативата. Учебният предмет „Религия" е необходимо да бъде част от задължителната подготовка на българските деца и ученици в детската градина и училище. Безспорно духовно-нравственото възпитание е от най - съществено значение, тъй като е свързано с непреходните християнски ценности и възпитава подрастващите в любов към родители, близки и Родина.

Община Бургас в продължение на няколко години работи в тази посока, като изпълнява все още единствената в страната „Стратегия за православно образование, просвета и култура", приета от Общински съвет - Бургас. Духовно - нравственото възпитание на бургаските деца се реализира от детската градина до гимназиална възраст. Организираме откриването на кабинети по „Религия", а в детските градини „Стая на добротата". В Община Бургас като гл. експерт по Вероизповеданията е назначен свещеник ст. ик. д-р Захарий Дечев. Община Бургас отделя значителни средства за ремонтирането и строежа на Православни храмове. Православното бургаско духовенство активно се включва и е част от всички културни и просветни инициативи, които се реализират на територията на общината.

Приемете това писмо като подкрепа и съпричастност към усилията на Българската православна църква за духовно-нравственото израстване на децата на България. Нека това национално шествие бъде и път към духовното възраждане на нас българите, като православни християни в съвременното общество.

С уважение,

ДИМИТЪР НИКОЛОВ КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

 

 

« предишна новинаследваща новина »