ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Врачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езеро

09 юни 2019 16:17, Митрополия на Западна и Средна Европа
Врачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езеро

По покана на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Високопреосвещеният Врачански митрополит Григорий отслужи тържествена Златоустова св. литургия в манастира Райхенау в Боденското езеро разположено между Германия, Швейцария и Австрия, в североизточния край на Швейцарското плато.

Според исторически сведения в манастира е пребивавал св. Методий Славянобългарски, поради което и българите в Германия за четвърта поредна година организират поклонническо пътуване до манастира, което пък завършва със св. литургия. Заедно с митрополит Григорий съслужиха архим. Атанасий, протосингел на митрополията в Западна и Средна Европа, свещ. Сергий Ненов, енорийски свещеник на българите в Щутгарт, Констанц и Фрайбург, свещ. Кръстин Апостолов, енорийски свещеник на сънародниците ни в Хамбург и др.

"С благодарение отправено към Всеподателя Бога за това, че съм днес тук, на това място и с признателност към Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за неговото братска покана и благословение да бъда тук, както и с благодарност към отец-предстоятеля на храма и тук и в Щутгарт отец Сергий", каза в словото си митрополит Григорий. Той припомни и това, че по-рано е отбелязана и паметта на св. ап. Вартоломей, чийто св. мощи са в храма в Райхенау.

"Нека тук, макар и далече от нашата родина, пребъдвате в единство на вярата, в любов към Бога и помежду си и подкрепяйки се едни други да вървите по пътя към Царството Божие, да се стараете да съхранявате своята вяра и винаги да чувствате Божието благословение и Неговата помощ. Също и благословението и молитвите на Българската православна църква, която се моли за всички свои чеда. Не само за тези в страната, но и онези далеч от нейните предели" се обърна към сънародниците ни митрополит Григорий.

Със слово се обърна и протосингелът на епархията архим. Атанасий, който благодари на митрополит Григорий, че е приел поканата на БПЦО в Щутгарт и е отслужил св. божествена литургия. "Православието е онова, което ни обединява и ни съпровожда по пътя към вечността", каза архим. Атанасий. Той пожела на Врачанския митрополит дългоденствие и многолетие, както и достойно да води паството си във Врачанска епархия.

В края на празничната богослужба бе изпято и многолетствие.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Нели Иванова

 

 

Снимки

Врачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езероВрачанският митрополит Григорий отслужи света литургия в манастира Райхенау в Боденското езеро
« предишна новинаследваща новина »