ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XVI Международен фестивал „Достойно есть”, Поморие 2019. СРЕЩА НА ДИРИГЕНТИТЕ

09 юни 2019 09:07, Сливенска митрополия
Среща на диригентите, Поморие 2019 г.

Тази година станалата традиционна вече среща на диригентите и ръководителите на хоровете-участници във фестивала се проведе още през първия фестивален ден, след официалното откриване, в Художествената градска галерия.

Сред уютната и светла обстановка на художественото творчество, творците на песенното православно изкуство бяха приветствани от музикалния директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова и поканени да се представят.

При представянето на всеки от тях бе връчена паметна папка от организаторите и сборниче с 12 литургични песнопения на маестро Стоян Бабеков, който миналата година бе сред официалните гости на фестивала.

Тази година изданието на международния певчески православен форум е посветен на 130-годишнината от рождението на Петър Динев. Всеки от хоровите състави е включил по повода негова композиция в своята музикална програма. А почетният председател на фестивалната комисия доцентът протопсалт Димитър Димитров, дългогодишен преподавател по музика в Богословския факултет на СУ и ръководител на смесения хор при „Св. Александър Невски”, сподели с аудиторията, че е имал възможността да участва в отбелязването на 90-годишнината на Петър Динев, осъществена година преди неговото преставяне в Господа. Той разказа своите лични впечатления от познанството си със знаменития български протопсалт и композитор.

Стегнат, но богат на малко известни данни за личността и творчеството на Петър Динев, изнесе доц. д-р Весела Гелева.

Бяха обсъдени и някои организационни въпроси по предстоящите фестивални дни. Накрая иконом Кирил Попов, след като запозна присъстващите с направеното от него разкритие на автентично свидетелство относно живота на Петър Динев в Цариградската семинария, даде тон на радостно многолетствие.

 

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.Среща на диригентите, Поморие 2019 г.
« предишна новинаследваща новина »