ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 11 на "Църковен вестник"

11 юни 2019 11:16, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 11 на "Църковен вестник"

Уважаеми читатели, дни след празника Възнесение Господне, от печат излезе официозът на Българската православна църква - "Църковен вестник". По повод 1-юни - Деня на детето, публикуваме патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит към децата. Съвсем тематично с празника на децата сме подбрали редица новини за работата на Българската православна църква с българските деца - организирането на редица неделни училища, детски православни лагери при различни манастири и храмове и т.н.

Под рубриката "История" по повод 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия публикуваме един обширен материал на известния наш български историк акад. Васил Гюзелев. Статията е под заглавие - "Охрид и Охридската архиепископия в Българската историческа памет", като авторът проследява различни източници датиращи от XIV - XVII в., тъй като добре знаем, че след втората половина на XIII в. Охрид и Охридската архиепископия са трайно откъснати от Българското царство, но паметта за Охрид като град на светостта се запазва задълго в българската историческа памет векове наред.

Фолиото на вестника се допълва от колонката на редактора. Този път сме подбрали един текст на тема: "Не оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро". Един материал, който се отнася до силата на безусловната християнска любов. На стр. 7 на "Църковен вестник" в рубриката Православието по света сме подбрали един пътепис под заглавие "Православният Париж". Един интригуващ материал, който ще насочи православния поклонник какво би могъл да види в столицата на Франция. В по-следващите броеве ще публикуваме и продължение от пътеписа. На същата страница, с продължение и на стр. 8 започваме да публикуваме така нареченият "Атонски дневник". Става въпрос за записките на англичанина Джонатан Дън, роден в Англия, в друга религиозна традиция, завършил класическа филология в Оксфорд, който пред 2012 г. открива св. Православие и преминава към Православието. Понастоящем учи задочно православно богословие в Кеймбридж и е иподякон в параклиса на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Джонатан всяка година пътува в Атон и посещава различни православни манастири на Св. Гора. Интригуващият поглед на един англичанин върху православните манастири и православната традиция, ще проследим в поредица от материали на страниците на "Църковен вестник".

В броя също може да прочетете текста и на варненския свещеник Ясен Шинев за това каква е православната традиция на приношенията и безкръвният курбан.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2019 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »