ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 11 на "Църковен вестник"

11 юни 2019 11:16, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 11 на "Църковен вестник"

Уважаеми читатели, дни след празника Възнесение Господне, от печат излезе официозът на Българската православна църква - "Църковен вестник". По повод 1-юни - Деня на детето, публикуваме патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит към децата. Съвсем тематично с празника на децата сме подбрали редица новини за работата на Българската православна църква с българските деца - организирането на редица неделни училища, детски православни лагери при различни манастири и храмове и т.н.

Под рубриката "История" по повод 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия публикуваме един обширен материал на известния наш български историк акад. Васил Гюзелев. Статията е под заглавие - "Охрид и Охридската архиепископия в Българската историческа памет", като авторът проследява различни източници датиращи от XIV - XVII в., тъй като добре знаем, че след втората половина на XIII в. Охрид и Охридската архиепископия са трайно откъснати от Българското царство, но паметта за Охрид като град на светостта се запазва задълго в българската историческа памет векове наред.

Фолиото на вестника се допълва от колонката на редактора. Този път сме подбрали един текст на тема: "Не оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро". Един материал, който се отнася до силата на безусловната християнска любов. На стр. 7 на "Църковен вестник" в рубриката Православието по света сме подбрали един пътепис под заглавие "Православният Париж". Един интригуващ материал, който ще насочи православния поклонник какво би могъл да види в столицата на Франция. В по-следващите броеве ще публикуваме и продължение от пътеписа. На същата страница, с продължение и на стр. 8 започваме да публикуваме така нареченият "Атонски дневник". Става въпрос за записките на англичанина Джонатан Дън, роден в Англия, в друга религиозна традиция, завършил класическа филология в Оксфорд, който пред 2012 г. открива св. Православие и преминава към Православието. Понастоящем учи задочно православно богословие в Кеймбридж и е иподякон в параклиса на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Джонатан всяка година пътува в Атон и посещава различни православни манастири на Св. Гора. Интригуващият поглед на един англичанин върху православните манастири и православната традиция, ще проследим в поредица от материали на страниците на "Църковен вестник".

В броя също може да прочетете текста и на варненския свещеник Ясен Шинев за това каква е православната традиция на приношенията и безкръвният курбан.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2019 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева
« предишна новинаследваща новина »