ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм във Варненска и Великопреславска епархия

18 юли 2010 11:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нов храм във Варненска и Великопреславска епархия

Във Варненска и Великопреславска епархия вече почти няма населено място, което да е без храм. В с. Преселенци от месец юли християните се черкуват в обновен и красив храм.

През 1925 г. в с. Преселенци е имало православна румънска църква, понеже тогава Добруджа е била под румънско робство. Храмът се е намирал на мястото, където в момента е автобусната спирка на селото, но по-късно е разрушен.

През 1940 г., когато Добруджа се освобождава, едно от румънските семейства дарява имота и къщата си за безвъзмездно ползване, като желанието им е къщата да бъде преустроена в православен храм, както и става. Къщата е преустроена, като архитектурата й не е променена. Храмът е осветен от Варненско-Преславски митрополит Йосиф.

На 16 октомври 2009 г. по решение на църковното настоятелство на храм „Св. вмчк Георги” в с. Преселенци и председателя им свещеник Петър Димитров започва ремонт на сградата, която и без друго е в окаяно състояние, като й променят архитектурата, така че да изглежда като православен храм.

Ремонтът извършва фирма „Елит строй” от гр. Костенец, обл. София, като част от него е дарение от самата фирма. Много от средствата за ремонта са събрани от самите жители на селото, за което църковното настоятелство благодари от сърце.

На 16 юли 2010 г. митрополит Кирил извърши обновление и освети ремонтирания храм, като с присъствието си зарадва жителите на едно от най-големите села в тази духовна околия.

В съслужение с него бяха свещ. Петър Димитров - председател на църковното настоятелство, и архим. Гервасий – архиерейски наместник на Добричка духовна околия, и дякон Михаил Манев.

Текст и снимки: свещеник Петър Димитров

 

 

Снимки

Нов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияНов храм във Варненска и Великопреславска епархияОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храмаОсвещаването на храма
« предишна новинаследваща новина »