ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"

17 юни 2019 13:19, Софийска митрополия
Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"

С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на Дивотинската св. обител. Всяка година на празника Петдесетница и Св. Дух десетки православни християни се стичат към дворите на манастира, за да почетат Св. Троица.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, днес Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничната св. литургия в храма „Св. Седемдесет апостоли”, намиращ се в Дивониската св. обител. Той бе в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Пахомий, игумен на св. обител, монаси и свещеници от Софийска епархия, както и дякон Слави Спасов. Песнопенията на богослужбата бяха водени от йеромонах Мелетий.

„Днес прекланяме колената на сърцата си пред третото лице на Троичния Бог – Св. Дух. Във вчерашния ден всички заедно отпразнувахме празника огнената Петдесетница, когато Бог по Своето съизволение и в изпълнение на Своите думи, изпрати Утешителят на всички, който да изпълни сърцата и просвети умовете на св. апостоли, събрани в молитва. Та да могат да разбират всичко със сърцата си, онова което им бе говорил Господ Иисус Христос”, каза митрополит Антоний. Той преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество и поздрави игумена и братята на св. обител.

От своя страна архим. Пахомий благодари за благопожеланията от страна на Светейшия патриарх Неофит, както и на митрополит Антоний и епископ Герасим за това, че съучастват в духовната радост на Дивотинския манастир.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и водосвет пред манастирските двери. Изпято бе и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод, св. обител и празнуващите днес православни християни.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица" Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица" Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир "Св. Троица"
« предишна новинаследваща новина »