ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - Варна

17 юни 2019 16:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Честване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - Варна

На 17 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с него съслужиха протойерей Йордан Найденов и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Светата Литургия бе песенно украсена от хора при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов, а утренята от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

На празничната богослужба, посветена на третото Лице на Светата Троица - Светия Дух, бяха прочетени откъси от посланието на свети апостол Павел до Ефесяни (5:8-19) и от евангелието според свети апостол и евангелист Матей (18:10-20).

Протойерей Йордан Найденов произнесе проповед, казвайки: „От днес църковната служба се краси с много особена песен в чест на Светия Дух: „Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души“. Кой е Този Дух Светий, на Който тъй горещо се молим? Какво може Той да ни стори? Това е третото Лице на Светата Троица, това е Духът Божий, Който се носи по водите по време на творението (Бит. 1:2), това е Благият, Който води към земята на правдата, това е Духът Господен, дух на мъдрост и разум, на съвет и сила, дух на знание и благочестие, Който почива върху Христа Спасителя (срв. Исая. 11:2)“, отбеляза отецът.

Отец Йордан припомни празника Петдесетница, причина за който е Светият Дух.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Честване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - ВарнаЧестване на Свети Дух в Катедрален храм "Успение Богородично" - Варна
« предишна новинаследваща новина »