ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветен е новият храм “Св. Климент Охридски” в гр. Добрич

24 септември 2010 10:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нов храм в гр. Добрич

На 23 септември в гр. Добрич Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение със свещеници от цялата Добричката духовна околия освети новия храм „Св. Климент Охридски”. Негово Високопреосвещенство донесе частица от мощите на св. Сергий Радонежки, които бяха вградени в светия престол.

С камбанен звън за пръв път новата църква на гр. Добрич “Св. Климент Охридски” възвести началото на утринно богослужение, на което, въпреки ранния час, се събраха множество миряни.

Кръстокуполната църква е с височина над 12 м и е издигната на площ от около 200 кв. метра. Храмът е изграден изцяло с дарения. Тази година в бюджета на Община Добрич за строежа са заделени 50 000 лева. Позлатеният кръст и обковът на купола са донесени от Украйна. Камбаната тежи 120 кг. Храмът все още не е изографисан.

Иконостасните икони са зографисвани през 18 век от Стефан Иванов и са били част от параклиса на българската болница в Истанбул. По време на т. нар. възродителен процес са откраднати, издирвани от Интерпол и открити в Германия. По-късно са откупени от държавата в антиквариат в Берлин.

Тази година е била почистена една от реликвите - тази на св. Йоан Кръстител. Шестте икони вече са на иконостаса в храма, изработен от русенска фирма. Те са дарение от Дирекция “Вероизповедание” към Министерския съвет и са на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, св. Климент Охридски, св. Йоан Предтеча, св. архангел Михаил и св. архангел Гавриил. До завършването на храма ценните реликви бяха съхранявани в Художествената галерия в Добрич.

По време на освещаването в църквата беше внесена и ценна икона на Божията Майка, подарена на кметицата на Добрич - Детелина Николова - от Негово Високопреосвещенство митрополита на Варшава и цяла Полша Сава.

Снимките са предоставени от председателя на Църковното настоятелство иконом Стоян Стоянов

 

 

Снимки

Нов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. ДобричНов храм в гр. Добрич
« предишна новинаследваща новина »