ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковна делегация връчи на председателя на 41 Народно събрание г-жа Цецка Цачева Петиция на участниците в НЛШ

25 септември 2010 10:23, Българска Патриаршия
Църковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШ

По решение на Светия Синод на БПЦ след края на Националното литийно шествие делегация от духовници и миряни се отправи към сградата на Народното събрание, за да връчи петицията на гражданите, взели участие в шествието. Точно в 14 часа лично председателят на 41 Народно събрание г-жа Цецка Цачева прие делегацията, в чийто състав влизаха: Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, ик. Ангел Ангелов, ик. Кънчо Кабадийски, г-н Петър Паунов, кмет на град Кюстендил, г-жа Александра Карамихалева с децата си - Йоан-Михаил и Елица Карамихалеви.

Високопреосвещеният митрополит Дометиан връчи петицията, изразяваща волята на православната общност и гражданите участници в шествието, българските деца да познават своята вяра и чрез средствата на религиозното образование да получат ясни духовно-нравствени ориентири и здрава ценностна система. Архиереят призова Божието благословение по молитвите на светците, просияли по българските земи да вразумява избраниците на народа, които се трудят под сводовете на „този храм на законотворството”, за да вземат мъдри решения, които да са добър залог за духовното преуспяване и добруването на нашия народ. Като подчерта важността на вярата за просперитета на един народ, митрополит Дометиан припомни думите на видния български книжовник, писател и общественик Търновски митрополит Климент (Друмев), който е участник в Учредителното народно събрание, Първото Велико народно събрание и на два пъти - министър-председател: "Има Православие у нас, има и български народ; няма Православие - няма български народ!"

Г-жа Цецка Цачева увери делегатите, че петицията ще бъде предоставена по надлежния ред на съответните комисии към НС за разглеждане и че народните представители ще се отнесат към исканията на православната общественост с подобаваща сериозност, защото по думите на г-жа Цачева „вярата е нещо много важно. Народ без вяра не е народ и човек без вяра не е човек”.

Председателят на 41 НС каза още, че въпросите за вярата и бъдещето на нашите деца са сериозни въпроси, с които държавата трябва да се ангажира, и след като народните представители обсъдят обстойно повдигнатия въпрос, тяхното решение ще бъде доведено до знанието на вносителите и огласено чрез медиите.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил поднесе на г-жа Цачева кошница с подаръци изработени от децата, изучаващи "Религия" от Ловчанска епархия, която е родна за председателя на 41 НС.

След това журналистите бяха приканени да излязат и срещата продължи „на четири очи”.

По време на двустранната среща бяха обсъдени спорните моменти около въвеждането на предмета „Религия – Православие”: светският характер на образованието в България, религиозните права и свободи на представителите на всички вероизповедания и религиозни общности, и как евентуалното въвеждане на задължително религиозно образование ще се отрази върху етническия мир и толерантност, и върху единството на нацията. Бе повдигнат и въпросът за европейското законодателство по отношение на религиозното образование и за практиката в различните европейски страни.

В заключение бе изяснено, че в обществото има потребност от стабилни нравствени устои, каквито само вярата може да ни даде, но обсъдените по време на срещата въпроси предстои да бъдат поставени на сериозна обществена дискусия.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Църковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШЦърковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШЦърковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШЦърковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШЦърковна делегация връчи на председателя на 41 НС г-жа Цецка Цачева петиция на участниците в НЛШ
« предишна новинаследваща новина »