ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичният храм "Св. Наум Охридски" тържествено отбеляза храмов празник

20 юни 2019 17:13, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. Наум Охридски" тържествено отбеляза храмов празник

На 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния Наум Охридски. Множество миряни се стекоха в столичния храм „Св. Наум Охридски”, кв. „Дружба” по повод летния празник на светеца, от чието успение тази година се навършват 1119 години.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната св. Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп,

викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие храмовото духовенство, свещеник костадин Тренев и двамата дякони: иеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

За молитвеното настроение на богомолците и боголепната богослужба изключително допринесоха източните псалмопения на хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов.

В края на Литургията с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна еп. Поликарп. Неговото слово бе за св. Наум - най-младия от учениците на светите първоучители и равноапостоли братята Кирил и Методий.

„Трябва да го почитаме с молитви и славословия, защото той подобно на светите апостоли е оставил дом, богатство и удобство и се е отправил заедно със св. Климент Охридски да учителства, да просвещава и да разпространява словото Божие на човеците. Да свидетелства за истината и по българските земи...“ - каза в словото си владиката и пожела: „Нека св. Наум да бъде и днес наш наставник, учител във вярата, да бъде наш помощник по пътя към Царството Божие!“

С думи на благодарност към владиката се обърна предстоятелят на храма ставр. ик. Христо Пудин, който му пожела да бъде здрав, да има крепки сили по щедростта и милостта Божия и все така с любов да обгрижва Софийска епархия. Като дар и спомен от празника отец Христо поднесе в дар на владиката икона на св. Богородица „Пазителка на Атон”.

С трикратно многолетствие завърши духовното тържество в енорията на квартал "Дружба".

След края на духовното тържество църковното настоятелство на храма бе подготвило и раздаде благословено ястие на всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1 - https://flic.kr/s/aHsmEpeT4c

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2 - https://flic.kr/s/aHsmEqc4v3

Текст и снимки: Весела Игнатова, Пламен Михайлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »