ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Срещата на делегацията на Националното литийно шествие в МОМН

26 септември 2010 16:41, Българска Патриаршия
Църковната делегация на срещата с министър С. Игнатов - 24.09.2010 г.

Третата среща на църковната делегация на Националното литийно шествие бе в Министерството на образованието, младежта и науката. Тя бе приета лично от министър Сергей Игнатов и разговорът с него продължи повече от час. Положителното в нея бе, че и двете страни можаха обстойно и откровено да изложат гледните си точки. Министър Игнатов сподели, че му предстои да се запознае по-задълбочено с концепцията на Св. Синод за религиозното училищно образование и остана удовлетворен от факта, че Св. Синод в лицето на свои експертни представители е готов да се включи в кръглите маси, които тази есен и през следващата година ще бъдат организирани от МОМН на тема „Българското училище в 21-ви век”. При връчването на Петицията на Националното литийно шествие високопреосвещеният митрополит Неофит подчерта, че Църквата чрез предмета „Религия-Православие” желае да помогне на децата и учениците, за да могат те през целия си живот да жънат плодовете на духа, които са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Образователният министър отбеляза, че в учебните програми има много неща, които подлежат на преоценка, които излишно натоварват учащите и не способстват за хармоничното им духовно развитие. Заетостта на учениците би могла да бъде облекчена така, че да може да се мисли за включването на „Религия” в числото на задължителните дисциплини.

След това министър Игнатов покани своите гости на брифинга пред журналистите, където отново заяви, че процесът на възпитание и духовно израстване на децата трябва да бъде паралелен – той да протича и в училището, и в храма. Русенският митрополит Неофит каза, че Църквата поддържа и все повече развива своята духовно-просветна дейност по места, но същевременно представи убедеността на Св. Синод, че още по-пълни и добри ще са резултатите в грижата за децата, ако и училището се погрижи за духовното им ограмотяване. На въпроса на журналистите как би могло да се въведе обучението по „Религия” в задължителната подготовка, министър Сергей Игнатов даде думата за отговор на д-р Десислава Панайотова, член на Работната група по въпросите на религиозно образование към Св. Синод. Тя изрази надежда, че с бъдещите си решения по преобразуването на предмета в задължителен, българското правителство ще съхрани традиционния за България конфесионален модел в преподаването му (т.е. според вероизповеданието). Д-р Панайотова каза, че той функционира и в момента, и че свободата на избор следва да се запази и при задължителния статут на дисциплината, без това да е повод за притеснение, че децата ще бъдат противопоставени по вяра едни на други. Тя подчерта, че истинска демокрация и осъзната толерантност в едно общество съществува тогава, когато отделните личности и различните религиозни групи запазват ясната си идентичност – включително и чрез образование – като същевременно придобиват и познания за различния по вяра, но на подходяща възраст – т.е. в гимназиалния етап на обучение. Д-р Панайотова каза, че предметът „Религия” е призван и със сигурност ще одухотвори цялостното поведение и образование на подрастващите, като осигури положителна и духовна, а не консуматорска основа за техния мироглед и като надгради качествено познанията на учениците по останалите предмети. Тя заяви, че подготовката за тази тъй нужна реформа в образованието трябва да започне възможно най-скоро, тъй като без нея съвременното българско училище очевидно не е способно да даде на най-малките членове на обществото ни изход от духовната криза, в която то се намира.

Срещата на църковната делегация с министър Сергей Игнатов завърши с неформален и сърдечен разговор, в който бе решено оттук нататък двете институции – Църквата и Министерството на образованието, младежта и науката да си сътрудничат по-тясно, така че своевременно да се оформи приложимата схема за въвеждане на задължителен предмет „Религия” в българските детски градини и общообразователни училища.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Русенският митрополит Неофит връчва Петицията на НЛШРусенският митрополит Неофит връчва Петицията на НЛШРусенският митрополит Неофит връчва Петицията на НЛШРусенският митрополит Неофит връчва Петицията на НЛШСлед връчването на Петицията на НЛШРусенският митрополит Неофит и министър С. ИгнатовРусенският митрополит Неофит и министър С. ИгнатовРусенският митрополит Неофит и министър С. ИгнатовОбмяна на мненияКъм брифинга в МОМНБрифингът в МОМНРусенският митрополит Неофит и министър С. ИгнатовБрифингът в МОМН Русенският митрополит Неофит и министър С. ИгнатовД-р Десислава Панайотова и министър С. Игнатов по време на брифингаВ края на срещатаРазговор на църковната делегация с министър Игнатов и зам.-министър М. Дамянова Сбогуване на ръководството на МОМН с църковната делегация
« предишна новинаследваща новина »