ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Срещата на делегацията на Националното литийно шествие в Президентството

26 септември 2010 17:13, Българска Патриаршия
Църковната делегация по време на срещата в Президентството

През следващата работна седмица (27 септември – 1 октомври) предстои Петицията на Националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, проведено в София на 24 септември, да бъде внимателно разгледана от президента на Р България г-н Георги Първанов, от министър-председателя г-н Бойко Борисов и от министъра на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов.

Това бе договорено след срещата на определената от Св. Синод църковна делегация със съответните представители на Президентството, на Министерския съвет и на Министерството на образованието, младежта и науката.

Още докато звучаха прекрасните изпълнения на детските и църковните хорове по време на тържествения концерт пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, църковната делегация се отправи на официални посещения в трите институции с цел да представи исканията на участниците в Националното литийно шествие и желанието на Българската православна църква да подпомогне българската държава в грижата й за духовно-нравственото възрастване на българските деца.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, съпътстван от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, прот. Кирил Дидов и д-р Десислава Панайотова с двете й деца Мина и Йоанна, носещи кошница с добрини за г-н Първанов, бяха приети в Президентството от представители на президентския кабинет, поради отсъствието на г-н президента от София. Митрополит Неофит предаде благопожеланията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и подчерта голямата загриженост на Българската православна църква за възпитанието, поведението, образованието и бъдещето на децата в България. Допълвайки го, преосвещеният Знеполски епископ Йоан подчерта, че Църквата не моли, а настоява българската държава колкото се може по-скоро да вземе мерки, тъй като духовно-нравствената криза в живота на подрастващите вече е взела чудовищни размери и е крайно време този разрушителен за нацията ни процес да бъде спрян. Представителите на Президентството заявиха, че г-н Първанов е изразил силно желание да бъде приет от Българския патриарх във връзка с инициативата на Църквата по тези значими въпроси. На срещата ще бъде обсъдена връчената от митрополит Неофит Петиция на участниците в Националното литийно шествие и възможностите за реализиране на заложените в нея искания.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Русенският митрополит Неофит с представителя на президента Г. ПървановЦърковната делегация по време на срещата в Президентството
« предишна новинаследваща новина »