ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

90 години от провъзгласяването на Перник за град

26 юни 2019 19:47, Софийска митрополия
90 години от провъзгласяването на Перник за град

На 26 юни 1929 г. с Указ № 402 на Негово Величество цар Борис III Перник е обявен за град.

По този повод, на 26 юни, за да се отбележи тази достойна годишнина, общинското ръководство на гр. Перник организира различни мероприятия.

Празничното отбелязване на 90-годишншна от това събитие започна с молебен за здраве и благословение на жителите на Перник в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, отслужен от свещенството при храма.

Тържествената част на годишнината се проведе от 17:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, където бяха поднесени венци и цветя, както и провеждането на шествие и издигането на знамената на Европейския съюз, Р България и гр. Перник на площад „Кракра“.

Официалните празнични церемонии бяха обогатени от присъствието и участието на Гвардейски представителен духов оркестър, Първи гвардейски батальон от Национална гвардейска част и други войскови поделения, както и от присъствието на много високи гости, приятели и жители на Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в тържествата по повод 90-годишншна от обявяването на Перник за град, се включи и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно със свещенослужителите от Перник и съседните населени места.

Епископ Поликарп поднесе поздравление и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на г-жа Вяра Церовска, кмет на община Перник, както и на г-жа Ирена Соколова, областен управител на област Перник.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmExa3GG

Снимки: свещеник Костадин Тренев

 

 

« предишна новинаследваща новина »