ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит благослови вярващите в Неделята на всички български светии

30 юни 2019 20:01, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит благослови вярващите в Неделята на всички български светии

На 30 юни, 2-ра Неделя след Петдесетница, когато честваме Събор на св.славни и всехвални 12 апостоли, почитаме и паметта на всички български светии.

Преподобният наш отец св. Паисий Хилендарски в своята „История славянобългарска" е събрал имената на българските светци, „колкото са просияли от българския народ в последните времена". Той изброява 58 светци и казва „толкова се намериха", т. е. толкова е могъл той да открие. На всеки от известните ни имена на български светци е определен ден за честване. Но има и много светци от българския род, чиито имена не знаем. Затова именно е определен този ден, за ден на всички български светци - и знайни, и незнайни.

Днес, Българската православна църква отправя сърдечна молитва към всички български светци за благодатна помощ и закрила. Те са просияли от нашия род и са най-близки до нас, и ние с най-голямо дръзновение можем да се обърнем към тях като към свои.

В чест на особено празничния ден в София бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храма, посветен на равноапостолните братя Кирил и Методий, (в близост до Женския пазар), където се съхранява една от най-старите и почитани икони, посветени на просиялите в святост през вековете наши сънародници.

Лично Негово Светейшество Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит отправи своя първосветителски благослов към богомолния народ в столичния храм и взе молитвено участие в св. Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с епископа в богослужението взеха участие ставр. ик. Александър Георгиев, председател на храма, ставр. ик. Василий Сарян, председател на столичния храм „Преображение Господне“ ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „Връзки с обществеността“,храмовото духовенсто и трима дякони: митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Петър Славов и дякон Георги Читалов.

В края на богослужбата еп. Поликарп поздрави богомолния народ с празника на всички български светии като призова техните молитви да закрилят българските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговите грижи и молитви, благодари и на владиката за участието му в празника, и им поднесе по един красив букет цветя.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК. - https://flic.kr/s/aHsmEDQBoz

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »