ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на всички български светии в храм „Св. Троица“ - Ловеч

01 юли 2019 16:13, Ловчанска митрополия
Неделя на всички български светии в храм „Св. Троица“ - Ловеч

На 30 юни, неделя, когато Българската Православна Църква почита паметта на всички български светии, в храм „Св. Троица“ – Ловеч, където има и параклис на Всички български светии, св. Божествена Литургия отслужи Ловчанския митрополит Гавриил с храмовото духовенство. В проповедта си той говори за българските светии и каза следното: Може ли християнин да обича своята родина и своя народ? И цитира св.ап. Павел: Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса ( Гал. 3:28). Тук св. ап. Павел ни казва, че хората са равни пред Бога, независимо от тяхната националност, пол и социално положение. Естествено по-близък до Бога е този, който повече изпълнява Христовите заповеди, особено заповедта за любов към Бога и към хората. В посланието си към Римляни св. ап. Павел казва следното: „Молил бих се сам аз да бъда отлъчен от Христа за братята си, мои сродници по плът, които са израилтяни, на които принадлежи осиновяване и слава, завети и законоположения, богослужение и обещания (Рим. 9:3-4).

Великият Христов апостол, който заради Господа се отрекъл от всичко земно, който „в труд и мъка, често в бдение, в глад и жажда, често в пост, на студ и в голота“ (2 Кор.11:27), е проповядвал безмерно обичания от него Господ Иисус Христос, е бил готов да бъде отлъчен от Христа, ако това би могло да способства на неговите по плът сънародници - еврейският народ – да бъдат спасени. С което св. ап. Павел ни показва, че е богоугодно да обичаш своя народ и своята родина.

Затова ние и днес с любов си спомняме за нашите сънародници по плът – българските светци. Нека Господ по техните свети молитви благославя нашата родина, нашата Църква, нашия град и всички нас.

 

 

« предишна новинаследваща новина »