ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Световрачане

01 юли 2019 16:33, Софийска митрополия
Храмов празник в село Световрачане

На 1 юли, честваме паметта на св. безсребреници Козма и Дамян и тържествено отбелязваме Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

По този повод, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи Архиерейска света Литургия в единствения храм на територията на с. Световрачане, който носи името името на светите безсребреници Козма и Дамян.

Заедно с епископа в богослужението взеха участие енорийският свещеник протойерей Атанас Тахиров, свещеник Александър Волков от съседната енория, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

За духовното и молитвено настроение на присъстващите допринесоха църковните певци Светослав Цеков и Герасим Христов.

Празничната богослужба бе уважена от кмета на селото г-жа Светла Николова и десетки енориаши.

В края на богослужбата еп. Поликарп поздрави богомолния народ с празника на всички български светии като призова техните молитви да закрилят българските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговите грижи и молитви, благодари и на владиката за участието му в празника, и им поднесе по един красив букет цветя.

Оскъдни са историческите сведения за село Световрачане. Знае се, че съществува от 1450 г. Изградено е в местност, наречена Зад църквище, в която имало света обител. В нея живеели двама братя, наричани врачове (лечители), които лекували с извиращата в околността вода. Те били канонизирани като лекари, от където дошло името на селището Световрачене.

Преди повече от 20 години местните хора инициират построяването на храм, тъй като до този момент е имало само остатъци от древния манастир. Храмът бил тържествено осветен от Българският патриарх Максим и наречен на св. безсребърници Козма и Дамян.

В края на богослужбата еп. Поликарп поздрави богомолния народ с празника на покровителите на енорията св. Козма и Дамян и подчерта, че в този ден се навършват 550 години от Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската света обител.

Владиката като подчерта техния отдаден на Бога и ближните живот и тяхното безсребърено житие призова благословението им да закриля християните и всички, които с вяра търсят тяхната небесна закрила.

От своя страна отец Атанас благодари на владиката за участието му в празника, и му поднесе по букет цветя.

След благолепното тържество в храма, пред вратите на църквата бе отслужен празничен водосвет. Облагодатени от духовното тържество, поръсени с осветените, изцелителни води, вярващите дошли да влязат в радостта на енорията се насладиха и на празнична трапеза с ароматно ястие, подготвено от църковното настоятелство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК. - https://flic.kr/s/aHsmEFwu6N

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »