ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

02 юли 2019 10:44, Рилска света обител
Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

550 години от тържественото възвръщане на честните, чудотворни и свети мощи на преподобния отец Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани вчера в Рилската св. обител.

И тазгодишните духовни тържества по повод летния празник на покровителя на България, започнаха с всенощно бдение, което бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с манастирското братство и духовници от страната.

Бдението започна в 20 часа и продължи до ранните часове на 1 юли. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от сборна група, ръководена от д-р Андрей Касабов, и сборна група от псалти от гр. Букурещ - Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха монахини от различни манастири от страната, свещеници и монаси от различни епархии и чужбина.

На следващия ден в 9:30 часа започна тържествената св. литургия, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Русенския митрополит Наум, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, игумена на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, архим. Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Теоктист, представител на Българския патриарх в Москва, енорийски свещеници и манастирското братство. Десетки хора се и причастиха за празника на преподобния Йоан.

В края на св. Евхаристия митрополит Серафим предаде отеческия благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, с чието благословение той възглави духовното тържество в древната св. обител. В словото си той допълни, че трябва да имаме пред очите си примера на св. Йоан Рилски, да сме благодарни на Бога, че сме освободени "на първо място от духовното, а след това и от материалното робство" по молитвите на св. Йоан. Митрополит Серафим допълни още и за годишнината, която тази година се отбелязва.

Игуменът на манастира - Адрианополски епископ Евлогий благодари на митрополит Серафим за добрите думи, както и за благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той говори също върху кръглата годишнина и спомена, че мощите на св. Йоан са минали и през метоха Орлица, където светините пренощували. Игуменът благодари специално и на хористите от Румънската православна църква, които всяка година помагат дуовния празник на св. Йоан да стане още по-голям.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Кирил Георгиев

 

 

Снимки

Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител Бдение и архиерейска св. литургия по повод 550 години от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител
« предишна новинаследваща новина »