ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в Кукленската света обител

02 юли 2019 13:29, Пловдивска митрополия
Празнични богослужения в Кукленската света обител

На 30 юни, в навечерието на храмовия празник на манастир „Свв. Козма и Дамян“, край град Куклен, в светата обител Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична вечерня с петохлебие

в съслужение с Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – викарий на митрополита.

В края на богослужението по повод празника Негово Високопреосвещенство поздрави всички присъстващи.

На другия ден, на 1 юли, Светата Църква празнува паметта на светите братя Козма и Дамян – римските лечители, безсребреници и чудотворци, удостоили се с мъченицически венец в края на III в. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия за прослава на светите братя.

С архиерея съслужиха: Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, св. ик. Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, св. ик. Георги Славчев – епархийски съветник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, свещеници от околията и митрополитските протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и йеродякон Максим.

Пенсопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

В този светъл ден множество честни поклонници от всички краища на богохранимата Пловдивска епархия и на страната почетоха празника в Кукленската света обител, като заедно със своя архипастир изповядаха Символът на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш“. Сред присъстващите бе и кметът на община Куклен Мария Белчева.

В края на светата Литургия с офикия протойерей бе отличен свещеник Георги Димитров, ефимерий на Кукленската света обител. Владиката се обърна към него с насърчителни думи за крепко и достойно служение.

След края на богослужението, по стародавна традиция се състоя литийно шествие, което начело с чудотворната икона на светите безсребреници Козма и Дамян, техните мощи и гордо развети хоругви, се отправи към близкото аязмо. Там митрополит Николай отслужи водосвет, по време на който се помоли за всички населници и поклонници на светата обител, за благоденствието и спасението на православния наш народ и всички православни християни.

В края на молитвеното последование до лековитите води на чудодейното аязмо Негово Високопреосвещенство се обърна към присъстващите с архипастирско слово. Владиката призова да имаме винаги пред очите си добродетелите и благочестивия живот на светите безсребрени братя Козма и Дамян, след което честити празника и благослови богомолния народ.

Многолетие провъзгласи протодякон Илиян Александров.

Снимки: http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1901-30-06-2019.html

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1902-01-07-2019.html

 

 

Снимки

Празнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обителПразнични богослужения в Кукленската света обител
« предишна новинаследваща новина »