ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи заупокойна Литургия за приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

06 юли 2019 16:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Заупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит Кирил

На 6 юли 2019 г. в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена заупокойна света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бе храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - епархийски надзорник, протойерей Йордан Найденов, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия и свещеник Марин Тодоров, както и иконом Владимир Велков, служащ в храм "Свети пророк Илия" и протойерей Живко Георгиев, председател на храм "Света Петка".

Храмът бе изпълнен от множество християни, които съучастваха в молитвите за приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, упокоил се преди 6 години. Всички в единомислие изповядаха Символа на вярата и молитвата "Отче наш". Светата Литургия бе песенно украсена от мъжкия хор при катедралния храм с диригент Валентин Кубратов. Утринното богослужение бе изпълнено от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров и от йеромонах Никифор Василев. Сред присъстващите бе и свещеник Михаил Миленков, който се включи в отслужените по-късно панихида в храма и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града. По време на трисагия съслужиха и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Георги Великов и свещеник Валентин Панайотов.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово, започвайки с думите: „На девети юли се изпълват шест години от смъртта на блаженнопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, нашият предшественик, но в църковния чин съботата преди тази годишнина най-подобава, като ден за покойните, да бъде извършена заупокойната Литургия, която отслужихме, панихидата и съответно трисагият при гроба на митрополитите“, заяви Архиереят.

„Животът на един митрополит е низ от сложности, отговорности. Изключително важен в много отношения живот, изпълнен с много различни, от много страни погледнато не само проблеми, но и важни отговорности, които трябва да бъдат разрешени“ - отбеляза митрополит Йоан. Той припомни дългогодишното служение на митрополит Кирил на Българската православна църква.

Биографията на приснопаметния митрополит Кирил може да прочетете тук: http://www.mitropolia-varna.org/mitropoliti/118-mitropolit-kiril-1954-2013.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан завърши с думите на свети апостол Павел: "Живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме" (Рим. 14:8). Той отбеляза, че тези думи са искреното въплъщение в живота на митрополит Кирил, както и на приснопаметните митрополити Симеон и Йосиф. Архиереят допълни: „Разбира се, това важи за всеки един християнин, това са думите на свети апостол Павел, които са изречени към римските християни и те ни най-малко нямат оттенък на забрава или помрачение в днешно време, а напротив - това е реалността за вярващия човек. Ние извършихме заупокойната Литургия, извършихме панихидата със съборна молитва Бог да го прости и упокои в селенията на праведните, да му прости волните и неволни прегрешния и да го помилва“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Заупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилСвещеник Марин ТодоровЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилСтаврофорен иконом Димитър СтоевИконом Владимир ВелковПротойерей Живко ГеоргиевПротойерей Йордан НайденовЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилЗаупокойна света Литургия за приснопаметния митрополит КирилПанихида за упокоилия се митрополит КирилПанихида за упокоилия се митрополит КирилПанихида за упокоилия се митрополит Кирил
« предишна новинаследваща новина »