ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Вечерня за храмовия празник на катедралата „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена в столицата

07 юли 2019 01:11, Софийска митрополия
Архиерейска Вечерня за храмовия празник на катедралата „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена в столицата

На 6 юли в навечерието на празника в чест на св. вмчца Неделя, митрополитският храм "Св. вмчца Неделя", гр. София, даде началото на своя храмов празник с тържествено бдение - Вечерня и Утреня.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, богослужението бе извършено от Негово Преосвещенство Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство: ставрофорен иконом Мина Минчев - предстоятел на храма, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Николай Цурев, както и със свещениците Радко Иванов, Петър Симеонов, Костадин Тренев и Дамян Друмев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите Георги Читалов и Петър Симеонов.

На празничното богослужение се бе събрало голямо множество вярващи, които отправиха своите горещи молитви към Бога и неговата мъченица Неделя.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от мъжкия църковен хор при храма. Църковните певците поведоха и литийното шествие по време на вечернята около храма. По традиция бе извършен чинът на петохлебие, по време на утринното молитвословие, вярващите християни бяха помазани с осветен елей, за здраве и благословение.

В тържественото си слово Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отправи благослов от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като отбеляза, че в идния ден почитаме Възкресението на Господа Иисуса Христа и всички онези, които са последвали благодатния Му пример с живота си. Една от тях е св. вмчца Кириакия – Неделя, която „заедно със своите родители беше предадена на мъчения от езическия император Диоклетиан. Светото семейство на св. Неделя се показа мъжествено и не се поддаде на изкушенията и изтезанията, а остана твърдо – родителите на св. Неделя пострадаха мъченически за вярата и светнаха като светила на Небесата в името на Господа нашего Иисуса Христа. В същото време и св. вмчца Неделя беше подложена на големи и различни мъчения, за да може чрез нейното мъжество, търпение, чрез нейната силна вяра, надежда и любов в Христа Бога да накара езическите народи и онези, които я изтезаваха да прегърнат вярата в Господа Иисуса Христа.“ Викарият на Софийския митрополит си пожела всички ние да последваме примера на великомъченицата - нейните търпение, смирение, кротост въздържание и силните ѝ вяра, надежда и любов, защото „и днес светът има нужда от Господа Иисуса Христа, има нужда от Евангелието, има нужда от съкровената Православна вяра“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmERNBjj

Текст и снимки: Пламен Михайлов
« предишна новинаследваща новина »