ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе почетена паметта на св. великомъченица Неделя в София

07 юли 2019 14:24, Софийска митрополия
С Патриаршеска служба катедралата "Св. Неделя" отбеляза храмовия си празник

На 7 юли стотици софиянци - духовници и миряни се събраха на храмовия празник в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който отправяше своите молитви.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. Заедно с тях в богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската Духовна Семинария, представителят на Руската църква у нас - архимандрит Васиан, храмовият предстоятел ставр. ик. Мина Минчев, протойереите Дамян Друмев и Венцислав Тонов, икономи Кирил Попов, Симеон Минчев, Кирил Дидов, Христо Пудин, Атанас Вълков и Нелуц Опря от Румъния, свещениците Арсений Каньов и Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите д-р Деян Коруноски, Петър Славов и Лука Китин.

За благодатната служба и молитвено настроение подпомогна и църковното песнопение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. С вдъхновено пастирско слово към целия богомолен народ, изпълнил катедралния храм, се обърна ик. Кирил Попов – той отправи благопожелания за силна вяра и любов по примера на светата великомъченица и добави „Нека и ние да издигнем сърцата и мислите си към бъдната вечност, да живеем на земята за Небето и вечността, да бъдем Господни в живота и в своите взаимоотношения, да издигнем, подобно на св. вмчца Неделя достойно житейското си поприще, а като умираме в Христа да знаем, че и ще живеем с Него.“

Патриарх Неофит благослови присъстващото многобройно множество и пожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат.

В чест на храмовия празник бе подготвено благоукрасено коливо с образа на св. Неделя, а след края на богослужбата църковното настоятелство предложи според традицията благословено ястие на всички присъстващи.

+++

Света великомъченица Кириаки - Неделя е родом от Мала Азия и още в млада възраст приема мъченическа смърт за Христовата вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Голямата почит към светицата у нас вероятно се дължи на факта, че по време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”, която е стигнала до нас на старобългарски език. Патриарх Евтимий превел и името на светицата - Кириаки - на български: Неделя.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmESKqof

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »