ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе почетена паметта на св. великомъченица Неделя в София

07 юли 2019 14:24, Софийска митрополия
С Патриаршеска служба катедралата "Св. Неделя" отбеляза храмовия си празник

На 7 юли стотици софиянци - духовници и миряни се събраха на храмовия празник в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който отправяше своите молитви.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. Заедно с тях в богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската Духовна Семинария, представителят на Руската църква у нас - архимандрит Васиан, храмовият предстоятел ставр. ик. Мина Минчев, протойереите Дамян Друмев и Венцислав Тонов, икономи Кирил Попов, Симеон Минчев, Кирил Дидов, Христо Пудин, Атанас Вълков и Нелуц Опря от Румъния, свещениците Арсений Каньов и Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите д-р Деян Коруноски, Петър Славов и Лука Китин.

За благодатната служба и молитвено настроение подпомогна и църковното песнопение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. С вдъхновено пастирско слово към целия богомолен народ, изпълнил катедралния храм, се обърна ик. Кирил Попов – той отправи благопожелания за силна вяра и любов по примера на светата великомъченица и добави „Нека и ние да издигнем сърцата и мислите си към бъдната вечност, да живеем на земята за Небето и вечността, да бъдем Господни в живота и в своите взаимоотношения, да издигнем, подобно на св. вмчца Неделя достойно житейското си поприще, а като умираме в Христа да знаем, че и ще живеем с Него.“

Патриарх Неофит благослови присъстващото многобройно множество и пожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат.

В чест на храмовия празник бе подготвено благоукрасено коливо с образа на св. Неделя, а след края на богослужбата църковното настоятелство предложи според традицията благословено ястие на всички присъстващи.

+++

Света великомъченица Кириаки - Неделя е родом от Мала Азия и още в млада възраст приема мъченическа смърт за Христовата вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Голямата почит към светицата у нас вероятно се дължи на факта, че по време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”, която е стигнала до нас на старобългарски език. Патриарх Евтимий превел и името на светицата - Кириаки - на български: Неделя.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmESKqof

Текст и снимки: Пламен Михайлов
« предишна новинаследваща новина »