ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две нови църкви в град Сандански

08 юли 2019 22:55, Неврокопска митрополия
Две нови църкви в град Сандански

На 3 юли, на официална церемония, кметът на Община Сандански – Кирил Котев и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим подписаха договори за дарение на два имота в гр. Сандански за изграждане на два нови православни храма. Единият имот с площ 995 кв.м. е в ж.к. „Спартак“, а другият е в квартал „Смилово“ с площ 640 кв.м.

В град Сандански има два действащи енорийски храма, които в последните десетилетия са недостатъчни, за да посрещнат потребностите на православните християни в града.

Инициативата за нови енорийски храмове е подета от преди повече от петнадесет години като са изработени идейни проекти, одобрени от Неврокопския епархийски съвет под ръководството на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. До настоящия дарителски акт се стигна след извървяване на дълъг и последователен път.

В ж.к. „Спартак“ храмът ще носи името на св. Архангел Михаил, което е свързано с наименованието на местността, където се намира имотът на църквата.

В квартал „Смилово“ новият храм, посветен на Св. Петка – Българска е на място, където е съществувал параклис, посветен на светицата, разрушен по време на комунистическия режим.

Предоставянето на тези имоти от Община Сандански на Неврокопска Света Митрополия е още едно благочестиво дело, което засвидетелства взаимната подкрепа и уважение между местната власт и Църквата в община Сандански.

На официалната церемония бе изразено желанието за полагане на съвместни усилия за скорошното изграждане на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана увереност в полезността на това начинание за укрепяване на православната вяра и духовност и единението на християните в града.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Две нови църкви в град СанданскиДве нови църкви в град СанданскиДве нови църкви в град СанданскиДве нови църкви в град Сандански
« предишна новинаследваща новина »