ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Участието на Русенска епархия в Националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”

28 септември 2010 11:08, Русенска митрополия
Русенска епархия на Националното литийно шествие

На 24 септември, отзовавайки се на апела на св. ни Българска православна църква за всенародно участие в Националното литийно шествие под наслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, Русенска св. митрополия също взе участие в това отговорно за бъдещето на религиозното образование събитие. Рано сутринта от главните градове на епархията - Русе, Разград и Попово, тръгнаха автобуси за София, за да откарат миряни и свещеници, които с присъствието си да засвидетелстват загрижеността си за нравственото издигане на нашия народ.

Трябва да се отбележи, че това е първият по рода си организиран от Православната ни църква за цялата ни нова история общонароден събор, в който християните заявяват своите искания като граждани на тази държава. Радостен факт е, че в своите искания за въвеждане на предмета „Религия” като редовен предмет в задължителната образователна подготовка на учениците БПЦ беше подкрепена и от мюсюлманското вероизповедание.

След пристигането си в гр. София, на площада пред НДК, групата от Русенска епархия се присъедини към участниците в шествието. Свещеници носеха специално приготвени транспаранти, на единия от които беше написана мисълта на Алберт Айнщайн: „Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа”. Шествието мина по софийските улици до площада на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, като направи голямо впечатление на софиянци, много от които аплодираха участниците.

Забележителна беше многобройността на шествието, което с хилядите си хора се разпростря в непрекъснат поток почти по цялата дължина на ул. „Витошка” и бул. „Цар Освободител”. Шествието бе водено от митрополитите и епископите на БПЦ, сред които беше и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. На площада пред храм „Св. Александър Невски” той, като председател на просветната комисия при Св. Синод, прочете Патриаршеското и синодално послание към участниците в Националното литийно шествие. След заявленията, присъстващите се насладиха на концерт от изпълнители от цялата страна. Докато течеше концертът, митрополит Неофит заедно с други митрополити, духовни лица и миряни са внесли петиции и провели разговори в Президентството, Министерския съвет и МОМН. Надяваме се, че институциите в най-скоро време ще се вслушат в настоятелния глас на народа и Църквата и преподаването на предмета „Религия” като редовен предмет в българските училища да стане факт.

Следобед, удовлетворени от постигнатите резултати, групите от Русенска митрополия се отправиха на път за родните си места със съзнанието, че са изпълнили един морален дълг пред децата на България.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Русенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествиеРусенска епархия на Националното литийно шествие
« предишна новинаследваща новина »