ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Троянският манастир посрещна с всенощно бдение празника на Богородичната икона „Троеручица“

13 юли 2019 14:33, Софийска митрополия
Троянският манастир посрещна с всенощно бдение празника на Богородичната икона „Троеручица“

На 12 юли честваме една от най-почитаните в България икони на Пресвета Богородица – „Троеручица“. В навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, в съборния храм на Троянската света обител „Успение Богородично“ бе отслужено всенощно бдение в чест на Божията Майка. Богослужението започна в 20:30 ч. на 11 юли и продължи до 6 ч. на следващия ден. Бдението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий - игумен на Троянската света обител, йеромонах Стефан - евфимерий на манастира, ставрофорен иконом Георги от гр. Бяла - Русенско, свещеник Сава - архиерейски наместник на Никополска духовна околия от Великотърновската епархия, свещеник Ненко от Сливенска епархия, свещеник Костадин Тренев от София, йеродякон Вартоломей и дякон Мартин Йотов.

 

За тържественото и молитвено настроение спомогна и мъжкият църковен хор на два клира под ръководството на д-р Андрей Касабов и г-н Тянко Николов, в който взеха участие и певците на г-н Георги Секуловски, основател на хор и преподавател по църковно пеене в Северномакедонския богословски факултет.

Към събралото се множество от вярващи християни с празнична проповед в ранните часове на деня се обърна Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки, който отправи благослов към игумена на манастира, духовенство взело участие в тържеството и на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски - „Нека Божията Майка, която с три ръце и със своя покров обгръща всеки един от нас, да ни милва, спасява и по нашите вяра, любов и благочестие да въздава на всекиму потребното, за да бъдем достойни пред Бога, горди с православната си вяра и по молитвите на Пресвета Богородица да послужим като добър и светъл пример на нашето общество.“ В отговор Негово Преосвещенство епископ Сионий отправи благодарност за патриаршеската благословия и за съвместното богослужение на всички участвали в нея, като им пожела: „Нека Бог по молитвите на Пресвета Богородица - „Троеручица“ да ни утвърди във вярата и да ни даде преизобилно своята благодат и здраве.“

За богослужението бе приготвено благоукрасено коливо с образа на Пресвета Богородица - „Троеручица“, което бе след края на Светата Литургия бе раздадено за благословение на всички присъстващи.

+++

Богородичният образ „Троеручица“ се намира в Хилендарския светогорски манастир и е свързан с чудотворното изцеляване отсечената ръка на богоносния отец св. Йоан Дамаскин в началото на VIII в., след неговите горещи молитви пред иконата (пълният текст на преданието можете да прочетете тук - https://mitropolia-sofia.org/index.php/biblioteka/chitalnya/chitalnya/1687-0628_trojeruchica ). Преписът от образа на Божията майка, който днес се съхранява в Троянската света обител още от 1600 г., също е допринесъл за множество чудеса на вярата.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmF4X8vU

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »