ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С празнична богослужба бе почетена св. вмчца Марина в Катедралата на Варна

17 юли 2019 14:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия

На 17 юли 2019 г. в катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Божествена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с протойерей Георги Великов и митрополитския дякон Любомир Георгиев. Клиросният певец Александър Александров изпълни църковните песнопения на светата Литургия.

Десетки християни молитвено съучастваха в хваленията към света великомъченица Марина, която, останала вярна рабиня на Бога, чула думите: "Радвай се Марино, защото ти победи злобата на врага! Радвай се, защото скоро, като мъдрите девойки, ще влезеш в чертога на твоя Жених, безсмъртния небесен Цар!"[1]. Прозвучаха и посветените на празника апостолско (Гал. 3:23-4:5) и евангелско (Лк 7:36-50) четиво.

С благословението на митрополит Йоан пороповед произнесе протойерей Георги Великов. Отецът насочи вниманието към евангелския текст и отбеляза: „Днес прочетеното евангелие ни говори за три много важни неща. На първо място за великата Божия милост и както говори златният стих на Евангелието: "Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Ин 3:16). Бог стори милост на жена, която беше отритната от обществото, която поради своята немощ падна в грехове и беше презряна от всички. Но именно Всемилостивият Бог се докосна до нейното сърце и тя е почувствала умиление и съжаление за сторения грях, и е поискала прошка за това“.

Протойерей Георги продължи пороповедта си с друго важно нещо, на което се обръща внимание в евангелския текст, посветен на празника - „вярата, с която престъпваме към Бога. Защото именно вярвайки, че не поради нашето достойнство, не поради нашето недостойнство, а по Неговата велика милост ние ще получим опрощение на нашите волни и неволни грехове. Именно с Неговата благодатна сила и помощ ще изправи нашия живот. С такава вяра тя уми нозете на Христос, подири прошка и намери опрощение, получи Божията милост и любов и обнови своя живот“, заяви отец Георги. Той продължи с думите: „Така и днес честваната света великомъченица Марина е станала невеста Христова, както се пее и в нейния тропар. Обикнала повече от всичко Христа и била готова да пострада за Него“. Отецът заяви, че светата великомъченица е духовен светилник и пътеводител за всички, които се колебаят, за всички, които са в немощ, но и всички, които търсят пътя към Бога. Той поздрави именниците и благопожела Всемилостивият Бог по молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица и днес честваната света великомъченица Марина да укрепи всички с този мир, с тази надежда и упование на Божието милосърдие.

[1] Жития на светиите. Синодално издателство, С., 1991 г., под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света ЛитургияАрхиерейска света Литургия
« предишна новинаследваща новина »