ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополитският храм „Св. вмчца Марина“ почете тържествено своя храмов празник

17 юли 2019 17:35, Софийска митрополия
Митрополитският храм „Св. вмчца Марина“ почете тържествено своя храмов празник

На 17 юли Православната църква почита паметта на св. великомъченица Марина.

По този повод, в митрополитския храм, посветен на светицата, намиращ се в двора на Софийска света митрополия, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Костадин Тренев и протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужението в чест на св. вмчца Марина взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът бе уважен и от гостите от протойерей Йоан Таунсент и йерей Даниел Георгиев, от щата Джорджия, САЩ, както и икономите Кирил Попов и Петър Петров.

Църковните песнопения на утренята и светата Литургия бяха изпълнени от хор на софийски певци под умелото ръководството на д-р Андрей Касабов.

След края на светата Литургия Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български отправи благослов към клириците и многочисленото множество, изпълнили с присъствие храма на св. вмчца Марина.

След светата Литургия проповед и поздрав към вярващите отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който припомни важни моменти от житието на великомъченицата, като призова и всеки от вярващите да води „живот, утвърден във вярата и изповядването на истинския Бог – Отца и Сина и Светия Дух, за да бъдем изпълнители на Неговия закон и заповеди. Така духовно утвърдени и обогатени, да дадем достойно свидетелство за вярата и да бъдем благ пример за тези, които са около нас.“

Епископ Поликарп благодари от името на Негово Светейшество на духовниците взели участието в Литургията, на певците, на гостите от САЩ, на благочестивия народ, дошъл да почете паметта на св. Марина и на всички потрудили се за отбелязването на празника и им пожела здраве, радост и духовни сили.

Празникът на св. Марина бе почетен и от г-жа Мая Манолова, национарен омбуцман на Р. България.

По време на празничното богослужение бе осветено благоукрасено коливо, предоставено от Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник и бе раздадено за здраве и благословение на вярващите.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmFcYGzy

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »