ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - Варна

17 юли 2019 21:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Молебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - Варна

На 17 юли 2019 г., когато честваме паметта на света великомъченица Марина Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" отбелязва своя патронен празник. На празничното събитие, което се проведе в парка пред южния вход на болницата, бе отслужен молебен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В богослужението съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник, протойерей Ясен Шинев, обгрижващ болничния параклис при болницата, посветен на светата великомъченица и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Мъжкият църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов украси песенно водосвета. Последва награждаване с почетни грамоти и плакети на отличили се служители, които имат съществен принос за болницата, връчени от проф. д-р Валентин Игнатов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Събитието продължи с програма, в която различни музикални и танцови изпълнители допринесоха за празничното настроение, на което присъстваха медици, служители, пациенти и гости.

Митрополит Йоан произнесе слово и се обърна към проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, проф. д-р Силва Андонова, директор "Лечебно-диагностична дейност", професори, доценти, асистенти, лекари, медицински сестри, студенти и служители и всички присъстващи, казвайки: „Отново света великомъченица Марина ни събира в този ден и в този миг в това представително университетско лечебно заведение“. Архиереят каза, че когато се вгледаме в живота на светиите ние виждаме, че те живеят като че ли три живота. Единият, който е техният исторически път, техният реален живот, когато Господ ги е призовал в дадена историческа епоха. Вторият живот е тяхното житие, словесната икона, направена от житиеписеца им, както в случая света великомъченица Марина. И третият живот е онзи, който е така нареченият посмъртен живот в хилядолетния опит на светата Църква, многовековния опит, ония чудеса и ония събития, които са се случили както в третия век за света Марина, така и до ден днешен.

Негово Високопреосвещенство благопожела от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска епархия Бог да дарува на всички крепко здраве и сили, както и застъпничеството и подкрепата на света Марина.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Молебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаСвета великомъченица МаринаМолебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаМолебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - ВарнаМолебен на патронния празник на УМБАЛ "Света Марина" - Варна
« предишна новинаследваща новина »