ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Пловдивския митрополит Николай по повод неговата 50-годишнина

19 юли 2019 12:56, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО НИКОЛАЙ, ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С искрена радост и братска любов всесърдечно Ви поздравяваме с изпълването на Вашата благословена петдесетгодишнина, молитствайки Всеподателят да Ви дарува дълги години в крепко здраве, бодър и несломим дух, архипастирска ревност и усърдие в богочовешкото дело на Църквата, на което Вие избрахте да посветите живота си още от младини. Благодарни сме на Господа, че във Ваше лице имаме истински посветен на Бога монах и архиерей. Духовник, който не скъпи време, сили и способности в служение за благото на Божия народ. Архипастир, който „… полага душата си за овците“ (Иоан 10:11) и неуморно се грижи за поверения му Божи виноград.

В този благословен ден, събрани заедно да споделим Вашия личен празник, си спомняме с благодарност за всичките Ви трудове и усилия за благото на Православната ни църква, с които оставяте трайна диря в нейната най-нова история, допринасяйки с ревност за разрастването и успеха на богозаповяданата й мисия.

С Вас винаги ще бъдат молитвите на Пресвета Богородица и на всички Божии угодници, както и искрената любов на събратята Ви, митрополитите от Светия Синод, на освещения клир и Божия народ в богодаруваната Ви епархия.

На Пловдивската архиерейска катедра имате честта и високата отговорност да наследите бележити и всеотдайни архипастири. Архиереи, оставили светъл пример и образец за подражание. С радост можем да засвидетелстваме, че във Ваше лице ние имаме достоен в ревността и в усърдието си техен приемник, който неуморно се труди за доброто и благопреуспяването не само на поверената му епархия, а с това и на Родната ни св. Църква.

Днес, както и всякога в своя дълъг и трънлив исторически път, Църквата Христова е изправена пред сериозни предизвикателства и изпитания за християнската и човешката ни съвест. В тези тежки за вярата ни времена, които Господ е отредил за нашето служение, ние, архиереите, сме призвани отново да бъдем начело на борбата, която, по свидетелството на апостола, „не е против кръв и плът, а против… светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

Да стоим в борбата мъжествено, здраво стъпили върху фундамента на истината и на Божиите спасителни заповеди, неизменно сочейки на поверения ни народ и на цялото ни общество верния път към светлината, „… който води в живота“ (Мат.7:14), и по който с нас неизменно е и нашият Господ Иисус Христос, на Когото сме призвани да подражаваме и уподобяваме.

Високопреосвещени владико, нека Всеблагият Бог всякога Ви подкрепя и обдарява щедро с божествената Си благодат, като благоволи над Вас и над повереното Ви паство, благославяйки всяка Ваша добра и полезна за светата Църква инициатива.

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас!

Честит юбилей! За много и благословени години!

С радост Ви известяваме, че по решение на Св. Синод сте удостоен с високото църковно отличие на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия - орден „Св. св. Кирил и Методий“ I-ва степен.

За молитвен спомен от това светло тържество, Ви поднасяме този комплект от панагия и кръст.

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »